Viera a kotlebovci? Je to inak, ako nám tvrdili

    0
    Marian Kotleba (Autor: TASR)

    Líder strany Marian Kotleba pritom v kampani hojne využíval aj náboženskú symboliku, zúčastňoval sa na náboženských akciách a hlásil sa ku kresťanským hodnotám. Zrejme aj z toho vzniklo presvedčenie, že voliči ĽSNS sú nábožensky založení a že strana si našla svojich voličov aj medzi hlboko veriacimi Slovákmi, píše postoj.sk.

    Osobnosti verejného života dokonca len krátko po voľbách adresovali otvorený list predstaviteľom cirkví, primárne katolíckej, v ktorom sa píše: “Cirkvi na Slovensku sú spoluzodpovedné za to, že sa do parlamentu dostala extrémistická strana, ktorá svoju nenávisť obaľuje do kresťanského jazyka.” Signatári listu zároveň tvrdili, že medzi voličmi ĽS NS je veľká časť kresťanov, obzvlášť katolíkov.

    Presvedčenie, že za úspechom ĽS NS stojí aj cirkev a kresťanstvo sa prenieslo aj do slovenskej vrcholovej politiky a osvojil si ho aj prezident. Začiatkom roka na pravidelnom stretnutí s predstaviteľmi slovenských cirkví ich dokonca Andrej Kiska vyzvalaby sa aktívnejšie zapájali do boja proti extrémizmu, keďže ten u nás vraj loví aj v kresťanských vodách.

    Ukázalo sa však, že išlo o celkom zlú interpretáciu a skutočnosť je úplne odlišná. Medzi hlboko veriacimi má totiž strana len minimum podporovateľov. Ukázal to prieskum agentúry Focus, ktorá začiatkom apríla 2017 zozbierala údaje, ako svoju vieru vidia voliči strán.

    Od začiatku nasvedčovalo, že ide o nesprávnu teóriu aj viacero logických indícií. ĽS NS získala napríklad najväčšiu podporu v Banskobystrickom kraji, kde žije najmenej veriacich z celej krajiny. Výrazný úspech mala zároveň medzi prvovoličmi, u ktorých je viera najmenej rozšírená a naopak veľmi slabo skončila strana medzi dôchodcami, medzi ktorými je veriacich najviac. Kotlebu volilo tiež výrazne viac mužov ako žien, pričom ženy majú vyššiu tendenciu riadiť sa pri voľbách aj svojimi náboženskými hodnotami, čo môžeme vidieť napríklad na tradičnom zložení voličskej základne KDH.

    Podľa údajov Focusu sa z pomedzi voličov ĽS NS iba 2 % považujú za hlboko veriacich. To robí z kotlebovcov stranu s vôbec najnižším počtom Slovákov profilujúcich sa ako hlboko veriaci. Na chvoste rebríčka sa umiestnilo aj hnutie Sme rodina s ani nie 5 % hlboko veriacich voličov. Naopak najviac hlboko veriacich má podľa očakávaní KDH.

    Prieskum zároveň ukázal, že viac ako 40 % voličov ĽS NS sa považuje za ateistov alebo neveriacich. Väčší podiel neveriacich voličov má už iba SaS a Most-Híd, ktorý rebríčku dominujú.

     

    - Reklama -