Použiť jadrové zbrane ako preventívny útok? Londýn je na to vraj pripravený a z Ruska sa ozýva varovanie, že odveta by mohla vymazať Britániu zo sveta

    0
    Britský minister obrany Sir Michael Fallon (Autor: TASR)
    Napätie medzi Ruskom a Západom sa stále stupňuje a svedčia o tom aj ostré vyjadrenia uplynulých dní. „Povedali sme jasne, že v tých najextrémnejších podmienkach sa nedá vylúčiť použitie jadrových zbraní na preventívny útok,“ uviedol Michael Fallon v relácii BBC Today. Denník the Independent pripomína, že britský minister obrany nespresnil, čo myslel pod „najextrémnejšími podmienkami“. 
     
    V reakcii na vyjadrenie zástupcu šéfa britského rezortu obrany sa ozval šéf ruskej federálnej rady pre obranu a bezpečnosť Frants Klintsevich. Na svojom oficiálnom facebookovom profile si položil rečnícku otázku, „na ktorú krajinu by mohla zacieliť Veľká Británia“, a dáva na ňu tak trochu varovnú odpoveď. 
     
    „Vyhlásenie ministra obrany Veľkej Británie Michaela Fallona volá po ráznej odpovedi a ja sa nebojím zájsť príliš ďaleko. Prinajlepšom môže byť toto (britské) stanovisko vnímané ako súčasť psychologickej vojny, ktorá sa predovšetkým v tejto súvislosti vyvíja,“ napísal Klintsevich na sociálnej sieti. 
     
    Muž číslo dva v ruskej federálnej rade parlamentu pre obranu a bezpečnosť podotkol, že ak by prípadný jadrový preventívny útok Británie smeroval proti krajine bez jadrových zbraní, bolo by to podobné, ako keď USA zhodili atómové bomby na Hirošimu a Nagasaki. 
     
    V prípade, že by terčom prípadného britského jadrového úderu bola nukleárna veľmoc, bolo by to podľa Klintsevichovho komentára pre Britov horšie. „Veľká Británia, ktorá nezaberá veľké územie, by bola protiúderom doslova vymazaná z povrchu zemského,“ uviedol ruský politik. 
     
    Rinčanie zbraní neprestáva napriek snahe o sľubované okresanie jadrového arzenálu na strane Ruska a USA. Nedávna správa Inštitútu OSN pre výskum odzbrojenia (UNIDIR) ukazuje, že hrozba „odpálenia jadrových zbraní“, či už náhodného, alebo úmyselného, je „preukázateľne na najvyššej úrovni za uplynulých 26 rokov od rozpadu Sovietskeho zväzu“. Vyplýva to zo zhoršovania sa vzťahov medzi najväčšími jadrovými veľmocami. 
     
    - Reklama -