Kroťte sa. Blížite sa k skaze, varuje Severná Kórea

    0
    Lietadlová loď USS Carl Vinson (Autor: TASR)

    Energiou srší hlavne štátom riadený denník Minju Joson, ktorý je považovaný za jeden z hlavných nástrojov propagandy vládnuceho komunistického režimu. „Armáda našej krajiny jasne deklarovala, že je pripravená vyslať nemilosrdný úder do nepriateľských radov. Ak vyšleme naše zbrane proti Spojeným štátom, zničia americké sily do posledného muža. Nezostane ani nikto, kto by mohol podpísať kapituláciu,“ chrlí denník oheň a síru.

    Tomu, že je situácia vážna, nasvedčujú aj plány na masovú evakuáciu 230 000 Američanov z Kórejského polostrova. Do vášnivých diplomatických rokovaní je okrem Spojených štátov a Číny zapojené aj Japonsko. Americký prezident Donald Trump vážne uvažuje o vojenskej akcii. Politológovia a experti na túto časť ázijského svetadiela sa predháňajú v katastrofických víziách, aké by mohol eventuálny konflikt priniesť desivé dôsledky.

    Severokórejský režim má eso v rukáve v podobe jadrových zbraní. Možno aj preto sa denník Minju Joson vyjadruje v takom sebavedomom tóne. „Skupina agresorov nemôže uniknúť nášmu jadrovému úderu. Je jedno, či sa bude nachádzať na našom polostrove, na vojenských základniach v Pacifiku alebo priamo v Spojených štátoch. Potom už bude neskoro ľutovať svoj krok, ktorý bude viesť k ich úplnej skaze. Trumpova administratíva by sa mala krotiť,“ hrozí denník.

    Spojené štáty namiesto nejakých veľkých rečí rovno vyslali ku Kórejskému polostrovu svoju najväčšiu jadrovú ponorku, ktorá už dorazila do prístavu Pusan. Ponorka je údajne schopná previezť až 154 rakiet Tomahawk, ktoré boli, mimochodom, pred časom vyslané na sýrsku armádnu základňu. Okrem ponorky sa vo vodách obklopujúcich Kórejský polostrov nachádza aj lietadlová loď USS Carl Vinson, pričom KĽDR hrozí, že ju potopí.

    Vyslanie jadrovej ponorky je všeobecne vnímané ako demonštrácia sily rovnako ako spoločné cvičenie japonských, juhokórejských a amerických námorných aj vzdušných síl v západnej časti Tichého oceánu. Donald Trump medzitým na pôde OSN vyhlásil, že nastal čas konať. „Súčasný status quo v Severnej Kórei je neprijateľný. Bezpečnostná rada OSN musí schváliť ďalšie sankcie, aby sme zabránili pokračovaniu severokórejského jadrového programu.“

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -