Juncker si pochvaľuje Macrona. Podľa neho je reprezentant európskych hodnôt

    0
    Francúzsky prezidentský kandidát Emmanuel Macron vhaduje obálku do urny (Autor: TASR)

    “Výber bol malý, čo vysvetľuje Junckerovo vyjadrenie. Včera to bolo o výbere medzi obranou toho, čo Európa znamená, a možnosťou, ktorá smeruje k zničeniu Európy, takže výber bol jednoduchý, preto si vybral prvú možnosť,” skonštatoval Schinas. Odpovedal na otázky novinárov, prečo Juncker blahoželal Macronovi, hoci Francúzsko čaká ešte druhé kolo volieb. EK totiž nezvykne komentármi vstupovať do vnútorného politického diania v členských štátoch.

    Hovorca EK argumentoval tým, že Francúzsko je nositeľom európskych hodnôt a zakladajúcim členom EÚ, a Macron tieto hodnoty reprezentuje. Junckerovo rozhodnutie označil za “fundamentálne” aj vzhľadom na to, že pred druhým kolom volieb očakáva vo Francúzsku intenzívnu debatu o európskych témach.

    Schinas odmietol, že by EK zasahovala do volebnej kampane, ale avizoval, že eurokomisia bude reagovať, ak pred druhým kolom volieb zaznejú mýty a nepravdy o EÚ. Zastúpenie EK vo Francúzsku vlani v decembri spustilo iniciatívu Dekóderi Európy. Cieľom tejto iniciatívy je vyvracať mylné informácie o EÚ a vysvetľovať, ako Únia naozaj funguje.

    Postup Macrona do druhého kola privítali i hlavný vyjednávač EÚ pre brexit – tiež Francúz – Michel Barnier, ako aj vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová.

    Hovorca EK zhrnul, že v prípade Francúzska bola podpora konkrétneho kandidáta jasná a jednoduchá, ale všeobecne nemieni EK ohlasovať svojich favoritov vo voľbách v členských štátoch. 

    “Predseda EK nebude podporovať nijakú stranu, ani konkrétneho kandidáta v Spojenom kráľovstve,” odvetil na otázku týkajúcu sa júnových britských predčasných parlamentných volieb.

    - Reklama -