Nôž do chrbta? Progresívne Slovensko sa spamätáva z Beblavého strany

    0
    Zakladeteľ iniciatívy Progresívne Slovensko Ivan Štefunko (Autor: TASR)

    S Miroslavom Beblavým viedli intenzívnu debatu, ktorá vraj z jeho strany v jednom momente utíchla s tým, že má veľa práce a ozve sa, opisuje Ivan Štefunko z hnutia Progresívne Slovensko. Podľa jeho slov riešili s nezaradeným poslancom budúcu bližšiu spoluprácu, o ktorej sa už dlhodobo hovorilo. Ani nie o tri týždne nato založil Beblavý vlastnú novú politickú stranu.

    To, čo sa môže zdať ako poriadna rana pod pás, však Štefunko tak dramaticky nevníma. Plány Progresívneho Slovenska Beblavého krok podľa neho určite neničí a ani do nich nezasahuje. „Miro to spravil tak, ako to považoval za vhodné. Ja som presvedčený, že to nemyslel zle,“ vyjadril sa Štefunko v rozhovore pre Denník N. Priznal však, že Beblavého krok bol pre neho prekvapením. O tom, že nezaradený poslanec zakladá stranu, vraj dostal info formou správy na sociálnej sieti priamo od neho večer predtým, ako sa to dozvedela aj verejnosť. „Zamrzelo ma, že o Mirovom kroku som sa dozvedel z hromadnej správy na Facebooku. Naše niekoľkoročné priateľstvo by si zaslúžilo väčšiu otvorenosť,“ vyjadril ľútosť zakladateľ hnutia.

    Spolu so svojím kolegom z hnutia Martinom Dubécim vníma Štefunko Beblavého iniciatívu ako pokus o SDKÚ revival. „Miro si podľa mňa myslí, že Slovensko potrebuje SDKÚ revival. Jemu tu chýba politická strana, akou bolo SDKÚ v minulosti. Teda proeurópska, urbánna a modernizačná,“ uviedol.

    Beblavý vo svojom manifeste naznačil, že Progresívne Slovensko sa akoby nevedelo rozhýbať. Štefunko ale takýto názor zásadne odmieta. „Spojenie nevedeli sa rozhýbať nie je správne. Nie sme pomalí. Ideme tak, ako sme chceli a ako sme sa na tom aj s Mirom dohodli,“ prízvukoval. Do najbližších parlamentných volieb má hnutie podľa neho stále dosť času. „Nebudujeme dom od komína. Pre nás nie sú dôležité logá a kľúčenky. Na pevný dom treba najprv architektonický plán, potom môžu prísť základy a múry, a až potom strecha,“ objasnil.

    Stranu začnú podľa Štefunkových slov dávať dokopy na jeseň. Keby v najbližších voľbách kandidovali dve podobné politické strany, teda Beblavého strana a Progresívne Slovensko, bolo by to podľa Štefunka smutné, je však možné, že práve to sa stane.

    Štefunko sa vyjadril aj na margo špekulácií, že s hnutím bude spolupracovať aj súčasný prezident Andrej Kiska. S Kiskom sa o spoločných plánoch podľa jeho slov nikdy nebavili. „Poznáme sa, občas spolu debatujeme, ale nikdy sme spolu nekuli žiadne tajné plány,“ uviedol, pričom objasnil, že s prezidentom v novej strane nikdy nerátali.  

    - Reklama -