Chcú odo mňa zmeny, keď ich začnem,majú s nimi problém, spustil Drucker ako už dávno nie

    0
    Tomáš Drucker (Autor: TASR)

    Minister chápe, že ozdravný plán bol zle komunikovaný a priznáva v tejto veci chybu. “Nešťastne to komunikovali, to pripúšťam, takže moja zodpovednosť za to a zodpovednosť Kočana, že sme nezvládli komunikáciu. Beriem zodpovednosť za to, že sme zneisťovali. Premiér reagoval spôsobom, ako reagoval, mne sa ten spôsob nepáči, nebol som z neho šťastný, nechcel by som taký telefonát absolvovať, určite sa nepáčil Kočanovi, nechcel ho počúvať. Reagoval spôsobom, kedy vyhodnotil tú situáciu, on je zodpovedný si za spôsob, ako komunikuje,” vyhlásil Drucker.

    Zároveň rešpektuje, že ľudia zmeny v zdravotníctve zatiaľ nepociťujú. Podľa neho zmeny robí, no nemá potrebu si ku každej robiť tlačovú konferenciu, podstatné sú výsledky. Uvedomuje si, že v rezorte nie je dostatok financií. “Dnes cítim a vidím z čísel, že zhruba 150 miliónov eur je to, čo v systéme zdravotníctva chýba,” zdôraznil Drucker.

    Minister zdravotníctva za svoj úspech zatiaľ považuje to, že na Slovensku zabezpečil lepšiu dostupnosť liekov vďaka zákonu proti ich reexportu. Ďalej spomenul i nastavenie nových urgentných príjmov, nový transplantačný zákon či nové ambulantné pohotovosti.

    Nemyslí si, že má v rámci rezortu zviazané ruky. Tým, že stiahol doplnkové ordinačné hodiny, nechcel len presadzovať niečo, čo nemalo podporu u lekárov. Nerozumie tomu, prečo v súčasnosti niektorí tvrdia, že by za doplnkové hodiny aj boli. “Každý hovorí, všetko treba zmeniť, a keď to chcete začať meniť, alebo začnete to už meniť, tak každý hovorí nie u mňa, ale u toho druhého,” konštatoval minister.

    Marek Krajčí uviedol, že minister Drucker sa snaží, ale myslí si, že zmeny robí s chaosom. “Mne osobne chýbala jasne definovaná vízia. Každému je jasné, že naše zdravotníctvo potrebuje, žiaľ, hĺbkové reformy,” uviedol.

    Naopak, myslí si, že Drucker má zviazané ruky, podľa neho pláta diery, “v skrini nachádza kostlivcov” a hasí problémy. Nepáči sa mu, že napriek tomu, že rezort je nedofinancovaný, stále sa nájdu firmy, ktoré majú v zdravotníctve slušné zisky.

    Bývalý minister zdravotníctva Rudolf Zajac hodnotí ročné pôsobenie ministra rozpačito. Na jednej strane vyvolal veľké očakávania, ale aj vzhľadom na objektívne politické príčiny výsledky sú podľa neho pomerne chabé. “A čo je horšie, už lepšie ani nebudú, skôr ich bude ešte menej,” uviedol.

    Ocenil novelu zákona o liekoch a o zabránení reexportu, viac pozitív však nevidí. Podľa neho slovenské zdravotníctvo má vysoké straty zdrojov, ktoré neslúžia svojmu účelu. Myslí si, že v momentálnej ekonomickej situácii má Slovensko primerane potrebám zdrojov dosť. “To, čo nemáme, je kvalita zdravotníctva,” zdôraznil.

    Za najkľúčovejší krok, ktorý podľa Zajaca zdravotníctvo potrebuje, je definovanie nárokov poistenca na úhradu zo zdravotného poistenia. “To je kľúč k všetkému,” dodal.

    - Reklama -