Fenomén Schulz vraj pomaly vyprcháva. Nemeckí sociálni demokrati menia stratégiu

    0
    Bývalý predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz (Autor: SITA)

    Sociálny demokrat Karl Lauterbach (54) sa donedávna radil medzi najzapálenejších stúpencov R2G, teda rot-rot-grün, čo je vládna koalícia zložená z SPD (červená), Ľavice (červená) a Zelených, na celoštátnej úrovni a neúnavne usporadúval pre zástupcov všetkých troch strán aj posedenia, informuje server Novinky.czVychádzame si v ústrety,“ pochvaľoval si Lauterbach.

    Od chvíle, keď poslednú marcovú nedeľu Schulz v krajinských voľbách v Sársku na zdesenie spolustraníkov drvivo podľahol v prvom tohtoročnom súboji na diaľku kancelárke Angele Merkelovej (62), zazvonil Lauterbachovým večierkom umieračik.

    Zbližovanie s ľavicou nám ubližuje,“ pripúšťa teraz. Neoľutujeme, keď sa porozhliadneme inde,“ cituje server Lauterbachove slová.

    Fakty mu podľa servera dávajú za pravdu. Podľa najčerstvejšieho prieskumu verejnej mienky uprednostňuje R2G len každý piaty volič. Podčiarknuté, sčítané: potom, keď pri urnách v Sársku a v sondách nálad verejnosti vyšlo najavo, že najmä voličom v západnej časti Spolkovej republiky sa nepozdáva vidina ľavice v možnom berlínskom kabinete, sa SPD pokúša nanovo poskladať paletu. Očaril ju totiž semafor, teda kombinácia červenej a zelenej, avšak doplnený miesto červenej žltou, farbou liberálov z FDP.

    Prelínanie socialistov a liberálov v spolkovej rovine celkom iste modernizuje a zdemokratizovalo Nemecko,“ nechal sa počuť Schulz v narážke na bonnský tím v rokoch 1969 – 82 najprv s Willym Brandtom, neskôr Helmutom Schmidtom ako prvými dvoma kancelármi v drese SPD v povojnových dejinách. Nebola by to však všetkými masťami mazaná FDP, keby sa nepokúšala vyťažiť čo najviac z roly dôležitého jazýčka na miske váh, a to v situácii, keď sa jej nesmelo, ale predsa len dvorí aj CDU, podotýka server.

    - Reklama -