Zvyšovanie dôchodkov? Malo to prísť už skôr, Ficove vlády po roku 2006 na to mali dosť času, hovorí Ľudo Kaník

    0
    Ľudovít Kaník (Autor: SITA)

    Čo hovoríte na schválenie prepočtu dôchodkov penzistom, ktorí odišli do dôchodku pred rokom 2004?

    Som tým potešený. Je dobré, že sa našli prostriedky na zvýšenie dôchodkov tým, ktorým boli dôchodky vymerané pred reformou dôchodkového systému. Je to tiež potvrdením toho, že reforma, ktorú som realizoval, bola správna a pomohla zlepšiť životnú úroveň dôchodcov, lebo zvýšenie dôchodkov pre starodôchodcov je približovaním a zjednocovaním dôchodkov podľa modelu reformy. Nie je to vzďaľovanie sa od reformy, ale pokračovanie a dobiehanie úrovne, ktorú reforma nastavila a v čase jej vzniku nebola možnosť aplikovať to na všetky dôchodky. Všetky dôchodky od účinnosti reformy boli vďaka reforme valorizované a zvyšované veľmi dynamicky, čo zvýšilo výšku dôchodkov od začiatku reformy o vyše 70 %. Zvýšenie dôchodkov starodôchodcov je pokračovaním zámeru reformy zvýšiť dôchodky pre dôchodcov, ktorí si to odpracovali. 

    Malo dôjsť k prepočtom už skôr? Predsa len, tá skupina penzistov sa prirodzene každým rokom zužuje…

    Bolo by to dobré a je škoda, že k tomu nedošlo skôr. Ja som reformu pripravil a rozbehol. Ona určila novú výšku dôchodkov, ku ktorej sa teraz priblížia aj tí, čo išli do dôchodku pred reformou. Malo sa tak stať skôr a je to otázka na ministrov a vlády, ktoré nastúpili po mne po roku 2006, prečo tak neurobili. Od roku 2006 tu vládnu Ficove vlády a mali dostatok času urobiť to. 

    Vy ste neskôr hovorili, že pri reforme v 2004 ste museli dôchodcov rozdeliť na starých a nových, a to pre nedostatok financií. Takže ste si od začiatku uvedomovali nespravodlivosť reformy?

    Nespravodlivý bol dôchodkový systém pred reformou. My sme vytvorili lepší a spravodlivejší. Veď preto bola snaha priblížiť sa k tomuto novému systému, nie k starému. Nový  je lepší a spravodlivejší. Žiaľ, pri takej veľkej zmene sa nedá všetko urobiť v jednom kroku. Žiada si to veľké finančné prostriedky a aj politickú vôľu, ktorá dlho chýbala. Radšej Ficove vládne garnitúry démonizovali reformu a šírili nepravdivé informácie namiesto toho, aby omnoho skôr vytiahli úroveň dôchodkov starodôchodcov na úroveň reformy. Treba zdôrazniť, že reformou sa žiadnemu dôchodcovi neznížila výška jeho starobného dôchodku ani o cent. Naopak, všetky dôchodky začali vďaka novej valorizácii dynamicky rásť. To sa zastavilo až počas minulej Ficovej vlády, keď sa reformná valorizácia zrušila. Opravilo sa to až nedávno, keď sa zaviedla garancia  minimálnej valorizácie, ktorú som navrhoval už dávno. 

    Bola to chyba, uplatniť dvojaký meter na dôchodcov?

    Boli len dve možnosti. Nechať systém po starom alebo len s minimálnymi zmenami a pokračovať vo vyplácaní nízkych a nespravodlivých dôchodkov všetkým. Alebo urobiť lepší a spravodlivejší systém s tým, že postupne sa budú dvíhať dôchodky aj tým, čo im dôchodky boli vymerané ešte za socializmu a pred reformou a boli práve preto nízke a nespravodlivé. Na takú veľkú zmenu nie sú finančné možnosti v jednom kroku. Nedá sa to urobiť naraz. Nechceli sme ale ponechať dôchodcov v takej biednej príjmovej situácii, v akej sa nachádzali pred reformou. Preto sme nemohli ponechať starý systém. Bolo by to síce politicky pohodlnejšie, neexistovala by kritika za to, že sa zdvihla výrazne výška dôchodkov u poreformných dôchodcov. Ale nevznikol by ani tlak na to, aby sa postupne zvýšila úroveň všetkých dôchodkov. Trvalo to dlho, ale vďaka reforme sa teraz pristupuje k dvíhaniu dôchodkov, a to je dobre. 

    Ako sa pozeráte na realizáciu dôchodkovej reformy, ako ju môžeme vidieť dnes? Mám na mysli postupné predlžovanie veku pri odchode do dôchodku. Tento rok je to po prvýkrát a pridávalo sa k potrebným 62 rokom ešte 76 dní. Štyridsiatnici pôjdu do penzie v 65 rokoch, mladší v 70… Je to dostatočné tempo predlžovania odchodu do penzie?

    Dôchodkový systém je zložitý ekonomický systém. Dôchodky, ktoré sa vyplácajú, musí niekto do systému vložiť, zarobiť na to, a nie sú to dôchodcovia. Ich peniaze, ktoré doň vkladali, keď pracovali, sú už dávno spotrebované. Preto sú zmeny, ktoré udržiavajú systém pri živote, nevyhnutné. Dôchodcov je stále viac, žijeme dlhšie. Počet tých, čo pracujú a financujú dôchodky, nerastie. Celý svet preto musí zvyšovať dôchodkový vek. Vo väčšine európskych krajín je už vyšší ako u nás. Vznik 2. piliera, sporenie na dôchodok, pomáha znižovať tento tlak. Inak by muselo byť zvyšovanie dôchodkového veku ešte rýchlejšie. 

    Určite sledujete dianie v rezorte sociálnych vecí. Ako ste vnímali nedávny pokus o odvolanie ministra Richtera?

    Je to horúce kreslo. Minister býva často predmetom snahy o odvolanie. Týka sa to všetkých vlád. 

    V posledných voľbách ste kandidovali na post župana v Banskobystrickom kraji. Tento rok o tom neuvažujete?

    Nie, neuvažujem. V tých ostatných sme doplatili na nejednotu vtedajšej opozície. Spoluprácu KDH so Smerom, neochotu OĽaNO a Novy zapojiť sa do boja o víťazstvo vo voľbách. To prinieslo víťazstvo Kotlebovi. Teraz je situácia komplikovaná jednokolovou voľbou, čo pri nízkej účasti robí z volieb do VÚC lotériu s nízkou legitimitou zvoleného župana. Nie som optimista, čo sa týka výsledkov. Liekom môže byť len poučenie sa a spoločný postup mnohých strán. 

    Ktoré z mediálne známych mien kandidujúcich v Banskej Bystrici vás doteraz zaujalo? Komu by ste dali hlas?

    Tomu, kto bude zjednocovať, a nie sólovať

    Ste predseda strany Demokrati Slovenska. Aké ste mali ako strana posledné aktivity?

    Snažíme sa presadzovať myšlienku zjednocovania politických snažení a prúdov. Je to jediná schodná cesta, ako dosiahnuť politickú zmenu a vyhrať voľby. Bez víťazstva vo voľbách nie je možná iná vláda, nie je možná zmena. A vyhrať voľby nedokáže žiadna z demokratických opozičných strán sama. Preto ak chceme zmenu, je nutný spoločný predvolebný postup. Treba znovu vytvoriť Slovenskú demokratickú koalíciu, a tak vyhrať voľby. Snažíme sa túto myšlienku aplikovať aj v nadchádzajúcich voľbách do VÚC. V Nitre sa snažíme vyrokovať širokú politickú podporu pre Jana Grešša ako kandidáta na župana. Naši ľudia budú kandidovať za poslancov vo všetkých krajoch. Všade nabádame k vytvoreniu čo najširšej demokratickej koalície, v ktorej budeme aktívne pôsobiť. 

    - Reklama -