Matovič si umelo znižoval dane, tvrdí NAKA. Mal na to dokonca použiť vlastnú matku

    0
    Igor Matovič (Autor: TASR)

    V roku 2004 si Matovič v daňovom priznaní vyúčtoval výdavky za používanie motorového vozidla Škoda Fabia v hodnote skoro 63-tisíc eur. Daňový úrad mu však tieto výdavky po kontrole v roku 2008 neuznal, lebo poslanec nepredložil vo veci žiadne podklady, informuje pluska.sk.

    Nepredloženie podkladov zdôvodnil Matovič tým, že auto na služobné účely nepoužíval on sám, ale jeho matka, ktorá mu doklady o nákupe pohonných hmôt neposkytla. Ako štatutára spoločnosti regionPress Matoviča následne niekoľkokrát opakovane daňový úrad vyzval na predloženie chýbajúcich dokladov, na čo dodatočne doplnil potvrdenie, že auto mala používať jeho matka, pričom šoféroval on a ona bola spolujazdcom.

    V knihe jázd, ktorú kontrolóri daňového úradu v roku 2008 dostali, sa uvádzalo, že Mária Matovičová mala za kalendárny rok najazdiť viac ako 223-tisíc kilometrov. To by však znamenalo, že každý deň toho roku by musela prejsť autom vyše 600 kilometrov. Daňový úrad pri kontrole konštatoval, že cestovné príkazy na Máriu Matovičovú boli vystavené účelovo.

    Ďalšou nezrovnalosťou, ktorá sa preukázala, je počet najazdených kilometrov na tachometri predmetného vozidla. Od roku 2003, keď bolo vozidlo uvedené do prevádzky, až do roku 2016 bolo na vozidle najazdených podľa tachometra iba 210-tisíc kilometrov, čo je viac než o 10-tisíc kilometrov menej, ako dokladoval Matovič len za jediný rok. Manipulácie s ukazovateľom najazdených kilometrov sa podľa vyšetrovateľa nezistili.

    „Je to pre mňa nová informácia, že malo nejaký iný stav tachometra. Nemám si to ako preveriť,“ reagoval na obvinenia týkajúce sa nezrovnalostí s používaním auta Matovič.

    - Reklama -