Orbán sa rozhodol demaskovať Sorosa, Rusov, Úniu a vôbec všetkých… Maďari sú len na krok, aby združenia mali nálepku svojich zahraničných mecenášov

    0
    Protivládny protest na Námestí hrdinov v Budapešti (Autor: TASR)

     Proti tomuto návrhu protestovali minulý týždeň v Budapešti tisíce Maďarov, podľa ktorých ide o snahu vlády výrazne skomplikovať fungovanie civilného sektora.

    Komerčná televízia ATV dnes pripomenula, že cieľom návrhu je dosiahnuť, aby sa všetky združenia, ktoré získajú podporu v hodnote viac než 7,2 milióna forintov (23.034 eur), museli zaregistrovať ako “organizácia podporovaná zo zahraničia”.

    Vládna strana Fidesz tvrdí, že v uplynulých rokoch sa ukázala nevyhnutnosť zaviesť transparentnosť financovania organizácií podporovaných zo zahraničia. Organizácie podporované americkým finančníkom maďarského pôvodu Georgeom Sorosom totiž podľa vládnej strany ostro útočia na maďarskú vládu s cieľom destabilizovať systém ochrany maďarských hraníc a vynútiť voľný vstup prisťahovalcom.

    “V každom prípade musí byť jasné, kto stojí za občianskymi organizáciami – nezávisle na tom, či sú podporované Sorosom, Rusmi či niektorou členskou krajinou Európskej únie,” vyhlásil v uplynulých dňoch podpredseda parlamentnej frakcie Fideszu Gergely Gulyás, ktorý je jedným z predkladateľov predmetného návrhu.

    Na budapeštianskom Námestí hrdinov vytvorili minulú stredu tisíce protestujúcich obrovské srdce, do ktorého umiestnili nápis “Civil” (občiansky). Dav po demonštrácii pochodoval mestom a skandoval heslá ako “Policajný štát!”, “Špinavý Fidesz!”, “Vlastizradcovia!”, “Vo dne v noci klamete!” či “Orbán, zmizni!”

    - Reklama -