Chmelár sa dnešného protestu nezúčastní. Novinár má realitu reflektovať, nie vytvárať, myslí si

    0
    Eduard Chmelár (Autor: SITA)

    Jeho facebookové statusy sú zväčša poriadne dlhé, no takmer vždy sú mimoriadne populárne a interaktivita medzi autorom komentára a diskutujúcimi je vždy na veľmi vysokej úrovni. Tak to je aj v prípade posledného Chmelárovho statusu, v ktorom sa vyjadruje k aktuálnej téme, protikorupčnému protestu.

    A aj keď Chmelár kvituje nadšenie mladých ľudí, celkovo nechce vidieť veci cez ružové okuliare a má aj viacero výhrad voči pripravovanej akcii.

    „Moje pochybnosti sa začali vo chvíli, keď som si uvedomil, že prakticky jediné zdroje, z ktorých som sa o pochode dozvedel a ktoré podujatie masívne propagujú (vrátane uvádzania presnej hodiny začiatku v titulkoch článkov), boli denníky N a Sme. Tamojší redaktori boli do príprav a propagácie tak zainteresovaní, že to prekračovalo všetky medze profesionality, lebo novinár má realitu reflektovať, nie vytvárať,“ myslí si Chmelár. 

    Takisto pokladá za naivné myslieť si, že stačí len vymeniť skorumpovaných politikov za nových, korupčne „nepoškvrnených“.

    „Takto prezentovaný boj proti korupcii je čistou ilúziou, ktorá buď nechápe zákonitosti politiky a podstatu problému, alebo zámerne zneužíva emócie más,“ tvrdí.

    Tak či onak, skúsený politický analytik nechce nikoho odhovárať od spravodlivého boja za lepšiu spoločnosť, lepší štát, respektíve lepší svet vo všeobecnosti. Práve naopak. Avšak…  

    „Nechcem však nikoho od protestov odhovárať. Naopak, som presvedčený, že táto spoločnosť potrebuje čoraz viac priamych akcií. Chcem povzbudiť mladých ľudí, aby si udržali svoju vieru v spravodlivosť, svoje odhodlanie bojovať za lepší svet, svoju čistotu a vznešenosť ideálov – a aby sa nedali zlákať na falošnú skratku, ktorá býva obyčajne len skratkou do pekla. Tým skôr nie od ľudí, ktorí už v minulosti toľkokrát preukázali, že pravdu sa nepokúšajú hľadať, ale vlastniť, a že im nejde o demokraciu, ale o moc. Týmto ľuďom by sme komparz robiť nemali,“ uzavrel svoj dlhočizný komentár Eduard Chmelár.

    - Reklama -