Polícia zadržala dvoch radikálov. Pripravovali teroristický útok

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

     Minister vnútra Matthias Fekl na tlačovej konferencii podľa agentúry DPA uviedol, že obaja podozriví boli zadržaní v juhofrancúzskom meste Marseille.

    Obe osoby údajne plánovali v nadchádzajúcich dňoch, keď sa Francúzsko pripravuje na nedeľné prezidentské voľby, uskutočniť na bližšie neurčenom mieste teroristický útok.

    “Títo dvaja muži s francúzskym občianstvom, narodení v roku 1987 a 1993, plánovali nadchádzajúcich dňoch spáchať na francúzskej pôde útok,” uviedol Fekl.

    “Chcel by som poznamenať, že niekoľko dní pred dôležitými voľbami sme vykonali všetko pre to, aby bola v tento – pre našu demokraciu a republiku tak významný – deň zaistená bezpečnosť,” dodal francúzsky minister vnútra.

    Prácu francúzskych bezpečnostných síl vyzdvihol dnes aj prezident Francois Hollande, ktorý povedal, že “odviedli kus vynikajúcej práce, ktorá “nám umožnila zadržať dvoch ľudí, aby súdy a polícia mohli zistiť, čo presne plánovali”.

    Strelné zbrane a tri kilogramy výbušniny TATP našli policajti v byte v Marseille, v ktorom zasahovali dnes ráno. Časť z tejto výzbroje bola pripravená na použitie, oznámil dnes večer prokurátor Francois Molins.

    Jeden z dvoch mužov zadržaných pri operácii sa podľa bezpečnostných služieb pokúsil zaslať členom skupiny Islamský štát (IS) videonahrávku, na ktorej im sľubuje vernosť alebo sa prihlasuje k zodpovednosti za útok, uviedol prokurátor.
     
    Video zachytené 12. apríla zachytáva podľa Molinsa zbrane podobné tým, aké sa našli pri razii, ako aj vlajku IS a titulnú stranu novín s fotografiou jedného z kandidátov v nadchádzajúcich prezidentských voľbách vo Francúzsku. Vlajku IS objavili aj marseillskom byte.
     
    Dosiaľ zromaždené dôkazy naznačujú, že zadžaná dvojica pripravovala “bezprostredný násilný čin na francúzskom území”, dodal Molins. Zatiaľ však nie je možné povedať, kedy presne k útoku malo dôjsť alebo aké boli jeho ciele.
     
    Výbušninu TATP použili aj páchatelia teroristických útokov v Paríži z novembra 2015. 


     

    - Reklama -