VIDEO Nahnevaní Turci mlátia do hrncov a kričia z okna, že Erdogan je zlodej

    0
    Recep Tayyip Erdogan (Autor: TASR)

    V nedeľu večer turecká volebná komisia vyhlásila výsledok referenda o ústavných reformách, v ktorom tesným rozdielom zvíťazila kampaň “áno”, ktorej cieľom bolo udeliť súčasnému prezidentovi Turecka viac právomocí.

    Turecký národ vyjadril v rámci referenda svoje želanie na zmenu politického systému v krajine. Z tureckej parlamentnej demokracie sa tak stane prezidentský štát, v ktorého čele by mohol stáť súčasný prezident Recep Tayyip Erdogan teoreticky až do roku 2029.

    Zástupcovia hlavnej opozičnej strany v Turecku CHP sa už nechali počuť, že pre “niektoré narušenia volebného procesu” sa výsledok referenda chystajú spochybniť, informuje Deutsche Welle.

     K výsledku referenda v Turecku sa vyjadril aj bývalý prezident Európskeho parlamentu Martin Schulz.

    „Tesný výsledok referenda poukazuje na jednu vec: Erdogan nie je Turecko. Odhodlanie obhajovať demokraciu a ľudské práva musí pokračovať,” napísal Schulz na Twitter.

    Výsledok referenda znova dokázal, ako nesmierne polarizovaná je turecká spoločnosť. Erdogan dokázal zvíťaziť aj napriek tomu, že pre svoje ústavné zmeny nezískal podporu v troch najväčších tureckých mestách – Istanbule, Ankare a Izmire.

    V Istanbule dokonca vraj vyšli niektorí ľudia do ulíc, aby vyjadrili svoj nesúhlas s výsledkom referenda tým, že búchali do hrncov a hlasno obviňovali Erdogana, že je zlodej a podvodník.

     


    Zdroj: Twiiter / V Istanbule ľudia protestujú proti výsledku referenda. Búchajú do hrncov a kričia “zlodej”.

    Nedlho po ohlásení výsledku referenda sa na internete objavili zábery oslavujúcich Turkov žijúcich za hranicami Turecka. Mnohí sa zišli napríklad v centre Berlína.

     

    Zdroj: YouTube / Nemecko: Berlínska turecká komunita oslavuje “áno” v Erdoganovom referende

    - Reklama -