Turecká dedina zrejme podporí v dnešnom referende Erdogana. Za jeho vlády sa tu život zlepšil

    0
    Erdoganovi stúpenci čakajúci na prezidenta počas posledného zhromaždenia pred referendom (Autor: TASR)

    „Vláda nám pomohla, dala nám peniaze, za vlády Strany spravodlivosti a rozvoja sa postavili cesty, deti majú vzdelanie,” cituje server asi päťdesiatročnú Myese v čiernych šatách s vlasmi starostlivo schovanými v šatke. Hlasovať bude v nedeľňajšom tureckom referende pre zmenu ústavy a posilnenie právomocí prezidenta.

    V susednom domčeku býva jej príbuzná, o trochu staršia Rabiya, ktorá naopak bude hlasovať proti. Podľa nej by tak získal prezident príliš veľkú moc. Navyše jej rodina vždy hlasovala pre jednu z menších opozičných strán, píše server.

    Ako ale odhaduje Izmet, približne dvadsaťročný mladík pracujúci v miestnej čajovni, vyše 60 percent ľudí z dediny bude hlasovať pre zmenu ústavy. Život v dedine sa za zhruba 14 rokov vlády Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) výrazne zlepšil. Nielen vďaka ekonomickému rastu Turecka. Naposledy napríklad miestne úrady zariadili zadarmo pravidelnú dopravu vážne chorých do nemocnice v meste. Skôr si to málokto z dedinčanov, ktorí sa živia chovom dobytka a majú nízke príjmy, mohol dovoliť.

    Server upozorňuje, že turecká spoločnosť je v posledných rokoch rozdelená na dva takmer rovnako veľké tábory, a tak je výsledok hlasovania ťažké odhadnúť. Zdá sa však, že v posledných týždňoch vzrástol počet voličov rozhodnutých hlasovať pre zmenu ústavy. Dva naposledy zverejnené prieskumy verejnej mienky majú úplne odlišné výsledky: jeden predpovedá, že 60 percent voličov bude hlasovať pre zmenu ústavy, ďalšie potom, že 53 percent bude proti.

    Celý text je TU.

    - Reklama -