Inovatívny liek pre diabetikov je už na Slovensku. K pacientom sa však stále nedostal. A toto je dôvod

    0
    Lekárnička a lieky (ilustračná foto) (Autor: TASR)

    Samotný liek sa už podľa jeho slov nachádza na Slovensku. “V súlade s dohovorom s kubánskou stranou sme podmienili aplikáciu tohto lieku podľa medzinárodného protokolu tým, že musia prísť kubánski lekári za účelom vyškolenia našich lekárov, máme vytypované tri centrá, v ktorých sa bude tento liek poskytovať,” povedal Drucker. Liečba by mala prebiehať v zariadeniach v Bratislave, Banskej Bystrici a Prešove.

    Šéf rezortu verí, že kubánski lekári prídu na Slovensko v najbližších týždňoch a následne sa bude môcť s liečbou začať. Na ministerstvo sa už podľa jeho slov obrátilo viacero pacientov, ktorí by o ňu mali záujem. Avizoval, že ministerstvo pripravilo list pre Slovenskú diabetologickú spoločnosť aj diabetologické ambulancie, aby mali lekári informácie o tom, pre koho je táto liečba určená.

    Spomínaný liek Heberprot-P nemá európsku registráciu, Slovensko bude prvou krajinou v rámci Európskej únie, kde sa bude používať. Podľa ministerstva je však registrovaný v mnohých krajinách mimo EÚ a klinické štúdie potvrdili efekt u vyše 100.000 pacientov. Kuba ho v rámci rokovaní o deblokácii svojho dlhu ponúkla aj Česku, český minister Miloslav Ludvík chce byť podľa českých médií opatrný.

    - Reklama -