Šéf nemeckej diplomacie varoval pred opätovným vzplanutím konfliktov na Balkáne

    0
    Sigmar Gabriel (Autor: TASR)

    Podľa Gabriela musia dvere do Únie zostať otvorené, pretože inak sa Balkán môže opäť stať ohniskom “požiaru” na starom kontinente.

    Kým Bosna a Hercegovina, Čierna Hora i Macedónsko bojujú s nemalými vnútropolitickými problémami, dialóg medzi Srbskom a Kosovom fakticky stagnuje. Už istý čas sa tak na Balkáne stupňuje napätie.

    Gabriel tentoraz navštívil práve Srbsko a Kosovo a na Veľkonočný pondelok ho čaká návšteva Albánska. Všetkým štátom západného Balkánu prisľúbil podporu na ich ceste do Únie a súčasne loboval za pokračovanie reforiem v jednotlivých krajinách oblasti.

    V Prištine vyjadril porozumenie pre mnohých občanov na Balkáne, pre ktorých sa proces približovania k EÚ javí ako priveľmi pomalý. Ich odhodlanie by malo posilniť zlepšenie existenčných podmienok, a to i prostredníctvom investícií do projektov v sfére infraštruktúry.

    “V období do získania členstva môžeme urobiť podstatne viac,” vyhlásil Sigmar Gabriel a dodal, že na to vynaložené finančné prostriedky vyjdú Európu lacnejšie ako prípadné vzplanutie starých konfliktov. Na margo koexistencie Srbska a Kosova minister zdôraznil, že ich mierové, akceptovateľné bilaterálne vzťahy sú predpokladom pre ich prijatie do Únie, pred ktorým ich čaká ešte kus cesty.

    Kosovský premiér Isa Mustafa ubezpečil o záujme Prištiny prehĺbiť dialóg s Belehradom.

    V podobnom duchu sa pri návšteve Sigmara Gabriela v srbskej metropole vyjadril aj predseda srbskej vlády a dezignovaný prezident Aleksandar Vučič, ktorý však súčasne obvinil Kosovo z blokovania napredovania rokovaní a zdôraznil, že “na tango sú potrební dvaja”.

    - Reklama -