Kolaps na finančnej správe? Saskári žiadajú odvolať jej riaditeľa. Chcú dohodiť biznis kamarátom, vracajú úder finančníci

    0
    František Imrecze (Autor: SITA)

    Strana upozornila na nefunkčný daňový informačný systém už pred rokom. Dnes, v čase spracúvania daňových priznaní, sa podľa jej predsedu Richarda Sulíka na ňu obracajú zamestnanci daňových úradov s tým, že problém nielen pretrváva, ale sa dokonca stupňuje.

    Tvrdí tiež, že súčasný šéf FS Imrecze je v silnom konflikte záujmov, keď firma SAP, ktorú kedysi riadil, predala pod jeho vedením daniarom drahé licencie.

    „Toto má byť upozornenie najväčšej opozičnej strany na veľký nedostatok, ktorý ľuďom komplikuje život. Nielen zamestnancom daňovej správy, ale aj daňovníkom, ktorí sa nevedia dopracovať k tomu, aby mohli riadne podať svoje daňové priznanie. Očakávame riešenia, bohužiaľ, tie neprichádzajú,“ vyhlásil Sulík.

    Líder liberálov zároveň vyzval premiéra Roberta Fica aby prestal hrať „túto šialenú hru s daňovníkmi a aby prestal kryť kšefty a zlodejstvá, na ktoré doplácajú ľudia“. Keď sa podľa Sulíka vie premiér chváliť perfektnou daňovou kobrou, mal by vedieť vyriešiť aj tieto problémy s podávaním daňového priznania a mal by čestne a férovo povedať „urobili sme chybu a takto ju chceme napraviť“.

    Poslanec Národnej rady SR a tímlíder SaS pre štíhly štát Jozef Rajtár uviedol, že na daňových úradoch podľa zamestnancov vládne strach a napätie.

    „Zamestnanci sa aj celý deň nedokážu dostať do tohto systému a normálne v ňom pracovať. Ak sa tam aj dostanú, často až po pracovnom čase alebo cez víkend, tento systém je maximálne spomalený. Súčasný systém nie je vhodný na správu daňových subjektov. Okrem toho, že je pomalý, je aj vysoko chybový a neprehľadný,“ zhodnotil.

    Liberáli sú presvedčení, že chýba koncepčné riešenie, po ktorom má nasledovať systém kontroly. „Žiadame, aby vznikla nezávislá komisia, kde budú odborníci, ktorí vyhodnotia súčasnú situáciu s informačným systémom a posúdia, aké riešenie by bolo najlepšie pre vzniknutú situáciu,“ zdôraznil Rajtár. Dodal, že FS má k dispozícii minimálne dva predošlé systémy, ktoré sú vhodné na správu daňových subjektov.

    „Štandardný daňový informačný systém na platforme SAP, s ktorým sa dnes finančná správa borí, je drahé a komplikované technické riešenie. Bola by škoda, keby sa definitívne zastavil vývoj pôvodného daňového informačného systému KONS,“ citovali saskári vyjadrenie odborníka na daňové systémy z Univerzity Komenského.

    Táto situácia sa podľa Rajtára opakuje už tretí rok. Strana preto vyzvala ministra financií Kažimíra, aby sa prihlásil k zodpovednosti za FS a vymenil Imreczeho za krízového manažéra. „Finančná správa, teda daňové a colné úrady, sú vo všeobecnej kríze. František Imrecze túto hlbokú krízu organizácie, ktorá mu bola zverená, arogantne ignoruje,“ uzavrel Rajtár.

    So žiadosťou o poskytnutie stanoviska oslovili Parlamentné listy finančnú správu. „Strana SaS sústavne klame a zneužíva finančnú správu na svoje zviditeľnenie. Systém KONS, ku ktorého návratu vyzýva, bola len prázdna čierna obrazovka a neexistujúci informačný systém. Tuto výzvu vníma finančná správa ako snahu dohodiť biznis svojim kamarátom. Pán Sulík ani pán Rajtár sa neunúvali prísť si situáciu osobne preveriť, namiesto toho prezentovali množstvo klamstiev a zneisťujú daňovníkov,” uviedla jej hovorkyňa Patrícia Macíková. Daňový informačný systém je podľa nej v štandardnej prevádzke, typickej pre toto obdobie. 

    Autor: TASR, df

    - Reklama -