Bývalý diplomat: Naozaj veľká vojna. Tak sa to môže skončiť

0
Jaroslav Bašta (Autor: Hans Štembera)

Ako by ste opísali súčasné nastavenie vzťahov medzi USA a Ruskom vzhľadom na dianie v Sýrii? Čo sa zmenilo zo strany amerického prezidenta Donalda Trumpa k Rusku a naopak?

Vzájomné vzťahy USA a Ruskej federácie prechádzajú prvou vážnou krízou od začiatku vlády Donalda Trumpa. Zatiaľ je ešte priskoro na hodnotenie, aké to bude mať dôsledky. Americký prezident potvrdil námietku svojich oponentov, že je naozaj nepredvídateľný.

Do akej miery bolo tých 59 striel Tomahawk len politickým signálom dovnútra USA a do akej miery to Donald Trump myslel ako vyhrážku Putinovi? Alebo sa rakety stali skôr demonštráciou sily voči Iránu alebo Severnej Kórei?

Raketový útok, samozrejme, predstavoval snahu o vyvrátenie klebiet, že Donald Trump je proruský. Zároveň sa to stalo v čase návštevy čínskeho prezidenta v Spojených štátoch, takže možno uvažovať aj o varovaní Severnej Kórey. Navyše tento krok nebol konzultovaný v Kongrese, nebol sankcionovaný Bezpečnostnou radou OSN a nepredchádzalo mu vyšetrovanie vojnového zločinu, ku ktorému v Sýrii došlo.

Prekvapilo vás, že americká verejnosť útok na Asada neocenila a že Trumpova popularita naopak podľa výsledkov tamojších agentúr klesla?

Útok na Bašára Asada mal osloviť politické špičky Republikánskej a Demokratickej strany, čo sa podarilo. Americká verejnosť je však po pätnástich rokoch bezvýslednej vojny proti terorizmu v Afganistane prirodzene ostražitá voči každému ďalšiemu možnému vojnovému dobrodružstvu, preto došlo k poklesu preferencií.

Experti si lámu hlavu nad tým, čo útok v Sýrii a odvetný americký úder znamenajú, lebo americká odveta nasledovala len nedlho po tom, ako Washington oznámil, že už netrvá na páde Asada, a dnes sa ten istý Washington vracia k slovám, že Asad musí skončiť. Nebol vylúčený ďalší americký úder, naopak Rusko a Irán pohrozili reakciou silou, ak Amerika opäť prekročí „červenú líniu“. Čo bude ďalej? Aký je váš predpoklad?

Myslím si, že práve tento obrat o 180 stupňov dodáva váhu teórii, že zo strany amerického prezidenta išlo o spontánnu emocionálnu a nie veľmi premyslenú reakciu na spáchaný vojnový zločin. Výsledkom však môže byť splnenie starého ruského sna o vytvorení protiamerického trojspolku Číny, Ruskej federácie a Iránu. To by náš svet nebezpečne posunulo k veľkej, možno svetovej vojne.

Milan Syruček hovorí, že na pozadí udalostí, ktoré sleduje celý svet, sa môžu konať zásadné rokovania a nejaká viditeľná silová akcia bola vždy náznakom, že v zákulisí sa deje niečo iné. „Ak je Trump rozhodnutý po šiestich rokoch mlčania Bieleho domu znovu nadviazať na tradíciu osobných schôdzok hláv štátov oboch krajín, akcie v Sýrii či kdekoľvek inde, navyše ešte prezentované ako odveta, tomu nemôžu zabrániť,“ uviedol novinársky nestor. Čo si o tom myslíte?

Veľmi by som si prial, aby mal pán Milan Syruček pravdu. Ja taký optimista nie som. Dnešní politici totiž osobne vojnu nezažili, takže sa jej neboja. Na rozdiel od tých, ktorých spomínal vo svojom rozhovore novinársky nestor.

Zaujímavá úvaha zaznela od bezpečnostného experta Lukáša Visingra, že Trump môže Putinovi predložiť „big deal“ o rozdelení sfér vplyvu, v ktorom sa budú rešpektovať záujmy Ruska na Ukrajine a v Sýrii, možno s tým, že Ukrajina bude taký neutrálny „nárazník“ a Bašár Asad odíde do bezpečného exilu. Samozrejme, je však otázka, čo za to môže Putin ponúknuť, respektíve čo bude žiadať Trump pre USA. Čo by mohlo byť predmetom tohto obchodu? Čo by mohol ponúknuť Putin a čo Trump? Môže to byť reálny scenár?

Takýto scenár považujem za pritiahnutý za vlasy, pretože by ho Donaldovi Trumpovi neschválil ani Kongres, ani predstavitelia spravodajských služieb.

Do akej miery je dnes dôležitý postoj Iránu? Myslíte si, že Amerika bude chcieť posilniť svoj vplyv v tejto krajine a nejakým spôsobom dostať Irán do sféry svojho vplyvu?

Spojené štáty sa momentálne snažia zostaviť v regióne Blízkeho a Stredného východu protiiránsku vojnovú koalíciu z Turecka, Izraela a Saudskej Arábie. Tomu chce zabrániť rusko-čínsko-iránsko-sýrska koalícia, čo môže vyvolať naozaj veľkú vojnu.

- Reklama -