Za 20 rokov sa s korupciou neurobilo nič, Ukrajinu dojili ako mohli, zaznelo

    0
    Ilustračné foto: Kyjev, Ukrajina (Autor: SITA)
    “Veľmi ľahko a jednoducho sa dá povedať, že je to nedostatočné. Na druhej strane by to nebolo fér, pretože Ukrajina od rozpadu Sovietskeho zväzu si vybudovala veľmi zvláštny systém, skoro oligarchický než akýkoľvek iný, ktorý bol istým spôsobom založený na korupcii a na rozkrádaní národného bohatstva krajiny,” konštatoval šéf slovenskej diplomacie.
     
    Zároveň dodal, že je pravdou aj to, že za posledné tri roky sa urobilo v tejto oblasti viac než za dve desaťročia.
     
    “Lebo za tých 20 rokov sa neurobilo nič. Všetci dojili Ukrajinu, ako len mohli. Čiže v tejto chvíli sú výsledky pomerne skromné,” vyhlásil.
     
    Podľa Lajčáka je však dôležité to, že vláda si uvedomuje, že ide o prioritu – boli prijaté mnohé dokumenty a programy a Kyjev spolupracuje s medzinárodnými inštitúciami, so Spojenými štátmi, s Európskou úniou i so Svetovou bankou.
     
    “Keď sa na to pozrieme v tom procese, dá sa povedať, že Ukrajina je na dobrej ceste, ale je to cesta do kopca, určite to nie je cesta na vydláždenom chodníku,” zdôraznil.
     
    Pripomenul i to, že na jednej strane je uvedomenie si tejto témy, no na druhej je odpor tých, ktorí nie sú prívržencami transparentnosti, pretože sa znížia možnosti rozkrádať štátne bohatstvo. Myslí si, že Ukrajina má pred sebou ešte dlhú cestu – závisieť bude od toho, do akej miery krajina reálne implementuje európske štandardy.
     
    Dnes čaká ministrov zahraničných vecí v poľskej metropole Varšava druhé z troch tradičných stretnutí, ktoré organizuje minister zahraničných vecí predsedníckej krajiny V4.
     
    “Mali sme už stretnutie V4 plus západný Balkán; toto stretnutie je stretnutie V4 plus Východné partnerstvo. A tým zostávajúcim formátom je formát V4 plus severská, to znamená škandinávsko-baltská osmička,” vysvetľuje minister Lajčák.
     
    Stretnutie s Východnými partnermi je podľa neho stretnutím 19-tich krajín a zúčastní sa ho aj komisár pre rozširovanie EÚ Johannes Hahn. Témou budú prípravy na novembrový summit v Bruseli.
     
    Zároveň zdôraznil, že V4 je jediné regionálne zoskupenie, ktoré má pravidelne každoročné stretnutia ako s partnermi západného Balkánu, tak aj s partnermi Východného partnerstva.
     
    Ďalšou témou budú dopravné prepojenia. Navrhlo ju hostiteľské Poľsko ako predsednícka krajina a predmetom rokovania bude aj fungovanie Medzinárodného vyšehradského fondu.
     
    Minister Miroslav Lajčák dnes ukončí svoju dvojdňovú pracovnú návštevu Ukrajiny a Poľska.
     
    - Reklama -