Vladimir Putin nás zosmiešnil komickým prirovnaním. A zdroje odhaľujú: Tillerson neprišiel kvôli Sýrii, ale kvôli úplne inej veci

    0
    Vladimir Putin, prezident Ruskej federácie (Autor: SITA)

    „Ako zareagovali spojenci z NATO? Všetci kývu hlavami ako čínske bábiky, ani nepremýšľajú, čo sa vlastne deje,“ povedal Putin v rozhovore pre televízny kanál Mir 24. Mal na mysli tradičné čínske hračky, ktoré kývu hlavou. V ruštine takéto prirovnanie znamená, že dotyčný je hlupák neschopný sa samostatne rozhodovať.

    Podľa prezidenta Ruskej federácie neexistujú o použití chemických zbraní zo strany sýrskych vojsk žiadne dôkazy. „Na druhej strane k porušeniu medzinárodného práva zjavne došlo, o tom niet pochýb. K bombardovaniu suverénneho štátu došlo bez rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN,“ dodal Putin.

    V utorok 11. apríla prezident Putin vyhlásil, že je to už „nuda“ donekonečna počúvať obvinenia Ruska a Sýrie zo strany Západu. V ten istý deň prišiel do Moskvy na štátnu návštevu minister zahraničných vecí Spojených štátov Rex Tillerson.

    Podľa informácií denníka Kommersant v Rusku prevláda názor, že šéf americkej diplomacie sa v Moskve so svojím náprotivkom pokúsi dohodnúť o spolupráci v kórejskej otázke, ktorej riešenie nazval Donald Trump „prioritou“ ešte predtým, než sa stal prezidentom.

    „Jeden z našich zdrojov z ruského ministerstva zahraničia nám prezradil, že americký nálet v Sýrii mal všetky znaky čisto demonštratívnej akcie. Američania použili pri nálete takmer 60 rakiet v celkovej hodnote 100 miliónov dolárov, pritom zničili len deväť zastaraných lietadiel sýrskej armády,“ píše Kommersant.

    Hlavným cieľom celej akcie bolo podľa zdroja denníka Kommersant „vytvoriť vhodné podmienky na rokovanie o Severnej Kórei, v súvislosti s ktorým Tillerson Moskvu navštívi“.

    O Severnej Kórei sa prezident Trump vyjadril prostredníctvom Twittera v utorok 11. apríla takto: „Severná Kórea robí problémy. Ak sa Čína rozhodne pomôcť, bude to skvelé. Ak nie, vyriešime ten problém aj bez nej.“

    Nech už sa Trump s čínskym prezidentom na ich nedávnom stretnutí dohodli na čomkoľvek, zdá sa, že podobná téma bude aj predmetom dnešného rozhovoru medzi Tillersonom a Lavrovom.

    - Reklama -