Vladimir Putin vydal drsné vyhlásenie. Cúvol Donald Trump? A expert BBC varuje: Toto na Rusov neplatí

    0
    Vladimir Putin (Autor: TASR)

    Americký minister zahraničia Rex Tillerson sa bude dnes v Moskve snažiť presvedčiť Rusko, aby prestalo podporovať prezidenta Sýrie Bašára Asada, ktorého Spojené štáty vinia z chemického útoku proti civilnému obyvateľstvu z minulého týždňa.

    Návšteva Tillersona v Moskve sa bude s najväčšou pravdepodobnosťou odohrávať vo veľmi napätej atmosfére. Rusko totiž odsúdilo letecký útok amerického letectva proti sýrskej vojenskej základni, ktorým Spojené štáty odpovedali na chemický útok.

    Štáty G7 zároveň odmietli návrhy na nové protiruské sankcie.

    Rex Tillerson, ktorý nedávno varoval, že Rusko sa pre svoju podporu Asada môže stať v regióne Blízkeho východu „irelevantným“ hráčom, sa dnes v Moskve stretne so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom.

    Podľa korešpondenta BBC v Moskve Steva Rosenberga je prezident Sýrie Asad kľúčovým vojenským spojencom Ruskej federácie na Blízkom východe a Tillerson „bude možno musieť prehodnotiť svoju domnienku, že sa mu podarí oslabiť jeho podporu zo strany Ruska“.

    Biely dom tvrdí, že Moskva sa zúfalo snaží nájsť niekoho, koho by z útoku mohla obviniť namiesto svojho spojenca Asada.

    Americké tajné služby potvrdzujú, že sýrska vláda použila chemické zbrane počas leteckých náletov na rebelmi okupované mesto Chán Šajchún, po ktorých prišlo o život 89 ľudí. Turecké ministerstvo zdravotníctva v utorok potvrdilo, že pri útoku bol použitý nervový plyn sarin.

    Sýrska vláda túto verziu odmieta a Moskva z tragického incidentu viní rebelov, ktorí údajne uchovávali chemické zbrane v miestach, ktoré boli zasiahnuté pri leteckých náletoch.

    Zástupcovia členských krajín Bezpečnostnej rady OSN sa dnes majú stretnúť, aby hlasovali o návrhu rezolúcie predloženej Spojenými štátmi, Veľkou Britániou a Francúzskom, v ktorej požadujú, aby sýrska vláda spolupracovala na vyšetrovaní pozadia chemického útoku.

    Prezident Putin má na vec iný názor

    Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin sa k útokom vyjadril po utorkovej schôdzke s prezidentom Talianska Sergiom Mattarellom.

    „To, čo sa stalo v Sýrii, pripomína udalosti z roku 2003, keď zástupca Spojených štátov ukazoval v Bezpečnostnej rade OSN dôkazy o chemických zbraniach nájdených na teritóriu Iraku. To neskôr použili ako dôvod na inváziu do Iraku, ktorá sa skončila úplným rozpadom krajiny, nárastom hrozby terorizmu a v konečnom dôsledku sformovaním Islamského štátu,“ uviedol prezident Putin na tlačovej konferencii po stretnutí so svojím talianskym náprotivkom.

    „Dnes sa deje to isté. Partneri Spojených štátov im bez rečí všetko odsúhlasia. Je to trochu nuda, to všetko už sme raz videli,“ uviedol ruský prezident.

    Trump: Nejdeme do vojny so Sýriou

    „Je tu ešte jedna vec – v rámci americkej prezidentskej kampane zaujali mnohé európske krajiny jasne protitrumpovskú pozíciu; teraz majú jedinečnú šancu na zakopanie vojnovej sekery, pretože majú v Sýrii a Rusku spoločného nepriateľa,“ dodal Putin.

    „Z niekoľkých rôznych zdrojov máme informáciu, že podobné provokácie – inak to nazvať nemôžem – sa chystajú aj v iných častiach Sýrie vrátane južného Damasku. My vystupujeme za to, aby bol akýkoľvek podobný incident dôkladne preskúmaný, preto sa teraz obraciame na Haag,“ uviedol ruský líder v závere tlačovej konferencie.

    Signál smerujúci na upokojenie situácie medzitým vyslal Donald Trump. V rozhovore pre televíziu Fox News jasne povedal, že sa nechystá vstúpiť do vojny proti Sýrii. „Nejdeme do Sýrie,“ povedal a dodal, že v prípade útoku 59 rakiet na sýrske letisko len cítil potrebu reagovať na porušenie dohody o odstránení chemických zbraní, ktorú s Asadom prerokoval ešte Barack Obama.

    Americký prezident však dal zároveň znovu najavo svoju nechuť voči Asadovi, keď povedal, že „Vladimir Putin podporuje skutočne zlého človeka“.

    - Reklama -