Hovorca Bieleho domu na seba privolal poriadne silný hnev. Z tohto výroku sa bude vymotávať asi ešte dlho

    0
    Ilustračná fotografia: Biely dom (Autor: TASR)

     Spicerov výrok o Hitlerovi na brífingu v Bielom dome okamžite vyvolal ostré výčitky židovských organizácií a ďalších kritikov.

    Spicer, ktorý následne zaslal novinárom akreditovaným v Bielom dome písomné vyhlásenie, potom vystúpil ešte v spravodajskej televízii CNN a na ďalších amerických televíznych staniciach, kde svoju chybu bližšie vysvetľoval.

    V rozhovore pre CNN Spicer povedal, že jeho utorkové výroky neodrážajú názor prezidenta Donalda Trumpa. “Úprimne povedané, moje dnešné výroky boli chybné, necitlivé a nesprávne. Bol to z mojej strany trápny omyl,” uviedol hlavný hovorca Trumpa.

    Počas druhej svetovej vojny sa síce chemické zbrane na bojiskách nepoužívali, ale podľa amerického Múzea holokaustu nacisti koncom roka 1939 experimentovali s jedovatým plynom – zabíjali ním psychiatrických pacientov a nazývali to “eutanázia”. Neskôr používali mobilné aj stále plynové komory, pričom len v samotnom Auschwitzi bolo plynom usmrtených denne až 6000 Židov.

    Centrum Anny Frankovej pre vzájomný rešpekt, so sídlom v New Yorku, vyzvalo Trumpa, aby Spicera prepustil. Podľa centra hovorca poprel, že Hitler počas holokaustu zabíjal plynom Židov.

    - Reklama -