A je to vonku: Zákulisie Trumpovho úderu na Sýriu. Už sa vie, kto ho presvedčil

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Podľa Erica Trumpa je „takmer isté“, že jeho sestra Ivanka využila svoj vplyv a presvedčila svojho otca, aby spustil vojenskú akciu proti Bašárovi Asadovi. „Ivanka je matka troch detí a má vplyv. Som si istý, že povedala, pozri, to je predsa hrozná vec. V takých momentoch je môj otec pripravený konať. Pred dvoma rokmi bol síce proti zásahu v Sýrii, ale keď začne Asad zabíjať svoje ženy a deti, situácia sa razantne mení,“ uviedol Eric Trump.

    Eric Trump zdôraznil, že síce nie je súčasťou prezidentskej administratívy, ale predpokladá, že fotografie a videá mŕtvych detí po chemickom útoku jeho otca „hlboko ovplyvnili“. „Napokon žiadny slušný človek by nezostal ľahostajný, keby videl umierajúce ženy a deti. Bolo to strašné. Títo chlapci sú skrátka divosi. Som rád, že môj otec reagoval tak, ako reagoval,“ cituje britský denník prostredného z troch synov amerického prezidenta.

    Najstaršia Trumpova dcéra Ivanka sa oficiálne zapojila do diania v Bielom dome minulý mesiac, ale jej rola bola viditeľná už predtým. Podľa Erica Trumpa má jeho sestra na prezidenta pozitívny vplyv, lebo sa nikdy nebojí povedať nie. „Ona sa nepodieľa na všetkom. Pre môjho otca je však určite pozitívne, že mu všetko neodkýva len preto, že je šéf,“ hovorí Trump mladší. Za vzdušné údery sa vyjadroval okrem Ivanky aj jej manžel a poradca prezidenta Jared Kushner.

    Zlé jazyky tvrdia, že nielen v otázke zásahu proti Sýrii sa manželia Kushnerovci dostali do sporu s ďalším prezidentovým poradcom Stevom Bannonom. Ten podľa zasvätených komentátorov stojí na čele „radikálneho krídla“, zatiaľ čo Jared a Ivanka Kushnerovci patria skôr do „umierneného“ tábora. Britský denník poznamenáva, že oba tábory sa do seba pustili v boji o získanie väčšieho vplyvu v Bielom dome. Podľa nemenovaných zdrojov však už prezident tieto spory vyriešil.

    Či už prezidenta Trumpa presvedčila o nutnosti zasiahnuť proti Asadovi jeho dcéra Ivanka, alebo drastické zábery na mŕtve a zranené deti po chemickom útoku, podľa aktuálnych prieskumov to poznamenalo jeho obľúbenosť. Samotný zásah sa ešte stretáva u Američanov s pochopením, ale ďalšie vojenské operácie s cieľom zosadiť sýrskeho prezidenta Bašára Asada majú medzi americkým obyvateľstvom mizivú podporu.

    - Reklama -