Teroristický útok vo Švédsku má aj svoju svetlú stránku, hovorí bývalý riaditeľ SIS

    0
    Policajti stoja nad mŕtvymi telami po tom, čo nákladné auto vrazilo do obchodného domu na pešej zóne v centre Štokholmu (Autor: TASR)

    “Teroristický útok vo Švédsku má aj svoju svetlú stránku. Potvrdzuje, že teroristi sa v Európe, aspoň zatiaľ, iba ťažko zmôžu na sofistikovaný útok s vysokým počtom obetí. Používanie motorových vozidiel na zrážanie ľudí má len obmedzené možnosti efektívneho ubližovania a vraždenia. Na druhej strane je to veľmi efektívny spôsob šírenia strachu, čo je jedným z primárnych cieľov terorizmu,” zdôraznil ďalej Tóth.

    “Za vážne považujem zistenie, že v Európe začínajú byť teroristické útoky s nízkym počtom obetí, ale so silným psychologickým účinkom, takmer bežnou súčasťou života. Napokon, no nie na konci v rebríčku priorít, je potrebné povedať, že civilizačný konflikt medzi islamom a Západom je očividný a najhoršia možná reakcia je zatvárať pred týmto faktom oči,” dodal na záver.

    Tisíce ľudí si v nedeľu 9. apríla v centre švédskeho Štokholmu uctili pamiatku obetí piatkového útoku nákladným autom, ktorý si vyžiadal štyroch mŕtvych a viac ako desať zranených. 

    Približne 20.000 účastníkov spomienky na námestí Segels Torg, ktoré leží neďaleko miesta útoku, držalo – presne 48 hodín po útoku – minútu ticha za obete a vyjadrovalo spoločné odhodlanie nenechať sa zastrašiť. Ľudia sa pritom držali za ruky.

    - Reklama -