Žijú si ako králi. Pozrite sa, ktorí slovenskí primátori zarábajú viac ako ministri

    0
    Ilustračné foto (Autor: pixabay.com)

    Platy primátorov a starostov obcí majú v rukách mestskí poslanci, ktorí o nich raz ročne rokujú na zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ). Prvému mužovi mesta pritom môžu zvýšiť plat až o 70 %. Nejedna samospráva túto možnosť využila a niektorí primátori tak výškou svojho zárobku nepredbehnú len poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, ale aj ministrov.

    Minister zarába 3 671 eur, poslanci NR SR mimo Bratislavského kraja 3 576, bratislavskí o dvesto eur menej. Podľa informácií Plus JEDEN DEŇ primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal od roku 2014 zarába 4 503 eur, primátor Košíc Richard Raši, ktorý je navyše aj poslancom v parlamente za Smer-SD, si mesačne prilepší o 3 981 eur. Primátor Nitry Jozef Dvonč zarába 4 717 eur, prvý muž mesta módy Richard Rybníček zas 4 365 eur podobne ako primátor Trnavy Peter Bročka, ktorý má iba o dve eurá menej, a teda 4 363 eur. Banskobystrická hlava mesta Ján Nosko si mesačne pripíše na účet sumu 4 949 eur.

    Zle si nežijú ani primátori v menších mestách. Primátor Handlovej, smerák Rudolf Podoba berie plat 3 800 eur, Jozef Trstenský, rovnako zo Smeru, v Novom Meste nad Váhom dostáva 4 400 eur, Zoltán Hájos (SMK) v Dunajskej Strede 3 900 či Alexandra Pivková v Lučenci 3 875 eur.

    Po parlamentných voľbách sa nastavili nové pravidlá, ktoré pretlačil Smer-SD, že poslanci, ktorí sú zároveň aj primátori, nesmú kumulovať platy. Preto viacerí primátori, napríklad Katarína Macháčková, aktuálne nezaradená, ktorá je primátorka Prievidze, poberajú poslanecký plat a za primátorskú funkciu berú iba minimálnu mzdu. Podobne je na tom poslanec za Most-Híd Peter Antal, ktorý je zároveň primátorom mesta Žiar nad Hronom.

    - Reklama -