Hraničné kontroly sú späť. Taliani ich dokonca dočasne zavedú aj na svojich vnútorných schengenských hraniciach

    0
    Talianská zástava (Autor: SITA)

     “V tejto súvislosti sa očakávajú na vstupoch a výstupoch z Talianska dopravné zápchy,” upozorňuje rezort diplomacie. 

    Zároveň zdôrazňuje, že dočasné pozastavenie bežného režimu voľného pohybu osôb v rámci schengenského priestoru sa aktivuje v súlade s čl. 25 kódexu Únie o pravidlách upravujúcich pohyb osôb cez hranice.

    Informáciu koncom marca potvrdil i taliansky denník Il Messaggero. Summit G7 sa bude konať 26. a 27. mája. Talianske ministerstvo vnútra upozornilo, že najväčšie problémy na hraniciach budú mať zrejme občania tretích krajín, ktorí do schengenského priestoru vstúpia v jeho inej členskej krajine a budú mať v úmysle cestovať do Talianska.

    Taliansky rezort vo svojom vyhlásení odporúča necestovať v čase summitu G7 do Taorminy, ktorá je známym sicílskym letoviskom. V meste a okolí budú prijaté prísne bezpečnostné opatrenia a bude tam obmedzená doprava vrátane námornej.

    Nebude dovolené ani plávať na mori ďalej ako 50 metrov od brehu a dočasne bude zakázaný aj rybolov. Miestne prístavy budú v čase summitu uzavreté a budú sa využívať len na logistické účely.

    V Taormine, ktorá má asi 11.000 obyvateľov, očakávajú pred summitom G7 príchod asi 20.000 hostí – členov delegácií, diplomatov, novinárov, ochrankárov a obslužného personálu.

    - Reklama -