Sorosova univerzita už tu bola. A to, čo tu robila, naozaj nebolo pekné. Václav Klaus spomína

    0
    Václav Klaus (Autor: Hans Štembera)

    Denník pripomína, že CEU pôsobila aj v Prahe, ale pre postoje Klausovej vlády v roku 1996 odišla.

    „Už je to dávno, na detaily si nespomínam. Základný dojem je však ten, že som pána Sorosa už vtedy považoval za veľké nebezpečenstvo budovania demokracie u nás. Nenamietal som nič proti jeho nadácii v Prahe, ale jeho univerzitu som považoval za veľký problém,“ povedal český exprezident, ktorý bol v tom čase predsedom vlády.

    CEU si podľa jeho slov nárokovala na mnoho úľav, výhod. A to česká vláda odmietla – Klaus tvrdí, že sa pred 21 rokmi rozhodla správne.

    Maďarský premiér Viktor Orbán obviňuje Sorosa zo skrytého vplyvu na politiku v krajine. Obával sa vtedajší predseda vlády toho istého v Českej republike?

    „Áno, obával a obávam sa toho dodnes. Sorosovo meno je pre mňa symbolom totálnej dezinterpretácie slova ,občianska spoločnosť‘; ja som vždy chcel ,spoločnosť občanov‘ s dôvetkom ,spoločnosť slobodných občanov‘. To nechcel a nechce pán Soros. Ten chce spoločnosť vyvolených, a navyše bohatých,“ hovorí Václav Klaus.

    „Česká vláda, ktorej som bol predsedom, vtedy ,iba‘ väčšinovo odmietla tejto inštitúcii poskytnúť ďalekosiahle privilégiá a úľavy, ktoré si nárokovala a ktorými podmieňovala svoje fungovanie v Prahe… Neskoršie politické aktivity Georgea Sorosa a ním financovaných inštitúcií v mnohých krajinách sveta potvrdili, že toto rozhodnutie bolo správne,“ tvrdí Klaus.

    - Reklama -