V otázke budúcnosti EÚ strana KDH jasno nemá, v niektorých otázkach však priestor pre integráciu nevidí

    0
    Alojz Hlina (Autor: TASR)

    Alojz Hlina narážal na päť scenárov v ďalšom vývoji EÚ, ktoré nedávno predstavil predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. “My, kresťanskí demokrati, sme pripravení o tom rozprávať. Niekde na prieniku týchto dvoch možností je aj pozícia kresťanských demokratov,” uviedol Hlina. “Teraz nemáme jednoznačnú pozíciu, budeme o tom rozprávať,” dodal.

    Podľa neho je momentálne dôležité, aby sa prestalo hovoriť o otázkach typu ohnuté banány, ale začali sa ľudia zaujímať o to, čo je v EÚ podstatné. “Aby sme naozaj neskončili v plytkej debate, že vystúpme a potom sa uvidí,” konštatoval. 

    Ivan Štefanec, europoslanec a člen Predsedníctva KDH potvrdil, že hnutie víta debatu o budúcnosti EÚ. “Sme pripravení na túto tému nielen diskutovať, ale aj zbierať všetky podnety od občanov.” Prihlásil sa k pojmu subsidiarity, teda k tomu, aby moc bola čo najbližšie k občanom. “Je to princíp, na ktorom chceme, aby bola európska spolupráca založená aj v budúcnosti,” dodal.

    KDH je za to, aby sa na základe subsidiarity na národnej úrovni rozhodovalo o morálno-etických otázkach, o otázkach rodiny, daní či sociálnych alebo kultúrnych. Tu nevidia kresťanskí demokrati priestor pre väčšiu integráciu.

    “Na druhej strane sme za to, aby sme boli silnejší v tom, čo nás spája,” domnieva sa europoslanec, pričom za takéto oblasti považuje oblasť digitalizácie, energetiky či bezpečnosti.

     

     

    - Reklama -