Utečie Lexa? Je spis o únose v bezpečí? Sudca prehovoril

    0
    Ivan Lexa v roku 2006 (Autor: TASR)

    David Lindtner je predseda okresného súdu, na ktorom sa od roku 2001, keď bolo v kauze zavlečenia Kováča mladšieho do Rakúska zastavené trestné stíhanie, nachádza v utajovanom režime príslušný spis. Keďže v stredu poslanci národnej rady odhlasovali zrušenie Mečiarových amnestií, v trestnom stíhaní sa bude pokračovať a spisom sa znovu budú zaoberať štátne orgány. Tie sú teraz podľa neho povinné pokračovať v trestnom stíhaní. Spis bude náhodným výberom pridelený novému sudcovi, informuje Denník N.

    Podľa Lindtnera vzhľadom na to, ako je koncipovaná novela ústavy, ktorou si poslanci dali právomoc amnestie zrušiť, by teraz štátne orgány, ktoré sa budú spisom zaoberať, mali po správnosti byť povinné počkať na rozhodnutie ústavného súdu, ktorému od stredy plynie 60-dňová lehota. Spis preto až po vynesení rozhodnutia ústavného súdu bezodkladne pridelí náhodnému sudcovi, ktorý bude prípad riešiť.

    Dovtedy je spis podľa Lindtnerových slov dobre chránený v archíve súdu. Jeho kópia sa zároveň nachádza aj na prokuratúre. Samotný spis je pritom dosť objemný a podľa jeho odhadu zaberá priestor asi 3 krát 1 meter. V digitálnej forme spis neexistuje, zrejme aj na základe rozsahu.

    Objavili sa špekulácie, že v priebehu 60-dňovej rozhodovacej lehoty ÚS by mohli niektorí z údajných páchateľov utiecť zo Slovenska, aby sa tak vyhli spravodlivosti. Táto myšlienka sa ponúka najmä v prípade niekdajšieho riaditeľa SIS Ivana Lexu, ktorý mal stáť za celým únosom a ktorý sa v poslednom čase dosť zdržiava v Mexiku, s ktorým nemá Slovensko uzavretú dohodu o vydávaní zločincov. Lexa sa zároveň už v minulosti vyhýbal spravodlivosti útekom do cudziny. Podľa Lindtnera však v tejto chvíli neexistuje zákonný dôvod, aby boli páchatelia vzatí do väzby.

    Ďalšia vec je, že od vykonania skutku už uplynulo 22 rokov. Judikatúra Európskeho súdu pre ľudské práva hovorí, že jedným zo základných práv obžalovaných je prerokovanie veci v primeranej lehote. A keďže v tomto prípade oddialenie nezapríčinili obžalovaní svojím konaním, ale bolo spôsobené amnestiami prezidenta, môže sa stať, že ak aj uznajú páchateľov za vinných, môže nasledovať mimoriadne zníženie ich trestu, myslí si Lindtner, no prízvukuje, že ide o jeho subjektívny názor.

    - Reklama -