Izrael a Turecko sa tešia. Rusko a Irán posielajú drsný odkaz. Svet reaguje na Trumpov zásah v Sýrii

    0
    Na snímke odpálenie striel Tomahawk z americkej vojnovej lode USS Ross (DDG 71) operujúcej v Stredozemnom mori (Autor: TASR)

    Je to agresia voči suverénnemu štátu, hovorí Putin

    Ruský prezident Vladimir Putin považuje americký nálet v Sýrii za agresiu voči suverénnemu štátu, ktorá je porušením noriem medzinárodného práva, a to navyše pod vymyslenou zámienkou. Vyhlásil to dnes v Moskve hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

    Pripomenul, že “sýrska armáda nemá zásoby” chemických zbraní. Skutočnosť, že ich zlikvidovala, potvrdil už aj špecializovaný úrad OSN, Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW), dodal kremeľský hovorca.

    Peskov ďalej tlmočil Putinov názor, že “úplné ignorovanie faktov o použití chemických zbraní teroristami len podstatne zhoršuje situáciu”.

    Putin podľa svojho hovorcu vidí v náletoch na Sýriu zo strany USA aj pokus odpútať pozornosť medzinárodného spoločenstva od početných obetí v radoch civilistov v Iraku. 

    Najnovší krok Washingtonu spôsobuje aj značné škody americko-ruským vzťahom, ktoré sú už aj tak v zlom stave, dodal hovorca.

    Putin sa podľa Peskova domnieva, že “tento krok nás nepribližuje ku konečnému cieľu boja s medzinárodným terorizmom, ale naopak, vytvára vážnu prekážku vytvoreniu medzinárodnej koalície na efektívny boj proti tomuto celosvetovému zlu.” 

    Peskov poukázal na to, že americký prezident Donald Trump boj s terorizmom pritom označil za jednu zo svojich hlavných úloh ešte počas svojej predvolebnej kampane.

    Irán vidí nebezpečenstvo

    Irán taktiež odsúdil nočný raketový útok Spojených štátov na sýrsku vojenskú leteckú základňu Šajrát a označil ho za nebezpečný.

    Dnešný raketový útok Spojených štátov na sýrsku vojenskú leteckú základňu Šajrát “je jednostranná, nebezpečná a ničivá akcia, ktorá je v rozpore s princípmi medzinárodného práva”, uviedol hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Bahrám Ghasemí.

    Irán je spolu s Ruskom kľúčovým Asadovým spojencom. Obe krajiny už celé roky poskytujú Sýrii vojenskú i politickú podporu a pomoc.

    Trumpa pochválilo Turecko aj Izrael

    Turecko privítalo americký raketový útok na sýrsku vojenskú leteckú základňu Šajrát a označilo ho za “významný a zmysluplný”.

    “Je nevyhnutné, aby medzinárodné spoločenstvo Asadov režim dôkladne potrestalo. Vzdušné útoky vnímame pozitívne, ale sme presvedčení, že to treba dotiahnuť do konca. Barbarstvo Asadovho režimu treba okamžite zastaviť,” uviedol vicepremiér Numan Kurtulmuš a dodal, že americký vojenský zásah by mohol pomôcť urýchliť mierové úsilie v Sýrii.

    Podporu Trumpovmu útoku vyjadril aj izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Podľa jeho názoru dal tak americký prezident jasne s dôrazne najavo, že “nebude tolerovať používanie a šírenie chemických zbraní”. Izraelská televízia uviedla, že o americkom útoku boli upovedomení spojenci USA vrátane Izraela.

    - Reklama -