Orbán zase zaťal do živého. Otázky, ktoré položil Maďarom, postavili do pozoru dokonca aj Junckera

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Dotazník s názvom Zastavme Brusel! bol zaslaný do každej domácnosti v Maďarsku. Dokument obsahuje šesť otázok zameraných na zachovanie národných právomocí a na politiku EÚ v oblasti migrácie, čo je jeden z hlavných bodov sporu medzi Bruselom a Budapešťou.

    “Chcel by som po prečítaní tohto dotazníka porozumieť zámerom maďarského premiéra,” uviedol dnes Juncker počas stretnutia s novinármi v Bruseli. Spresnil, že nejde o snahu Maďarska vystúpiť z EÚ, ale zastaviť Brusel.

    Šéf exekutívy EÚ zdôraznil, že takýto spôsob znázorňovania Bruselu po tom, ako aj Orbán pred niekoľkými dňami podpísal Rímsku deklaráciu potvrdzujúcu jednotu a solidaritu, hovorí viac o autorovi dotazníka než o stave Únie samotnej.

    Juncker pri tejto príležitosti odsúdil aj prijatie novely maďarského vysokoškolského zákona, ktorá umožní zatvoriť Stredoeurópsku univerzitu (CEU) vytvorenú v roku 1991 v Budapešti z iniciatívy amerického miliardára Georgea Sorosa.

    “Nepáči sa mi toto rozhodnutie,” priznal Juncker, ktorý pripomenul, že EK sa bude touto záležitosťou zaoberať na svojom zasadnutí 12. apríla.

    - Reklama -