Kiska ustúpil Kaliňákovi. Tento týždeň pôjde domov do Popradu autom

    0
    Prezident SR Andrej Kiska na palube lietadla Leteckého útvaru Ministerstva vnútra Slovenskej republiky (Autor: TASR)

    “Tak ako som povedal, nemám žiaden problém obmedziť využívanie vládnej letky,” uviedol. Opäť informoval, že tak, ako na začiatku svojho pôsobenia rešpektoval žiadosť ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), aby využíval vládnu letku, teraz jeho odporúčanie opäť rešpektuje a lety obmedzí.

    Kiskovi je ľúto, že Kaliňák “v sebe nenašiel odvahu, nepostavil sa pred verejnosť a nepovedal, ako to skutočne bolo”. Nedávno povedal, že ho mrzí, “ak takýto človek stojí na čele ministerstva vnútra”. Kisku o obmedzenie využívania vládnej letky požiadali aj poslanci v parlamente. Má ich využívať na cesty súvisiace s výkonom jeho ústavnej funkcie, vyplýva z uznesenia, za ktoré nedávno hlasovalo 92 členov snemovne.

    Uznesenie prišlo po tom, ako Kaliňák v pléne informoval, že od 1. januára 2015 do 24. marca 2017 lietadlá letky ministerstva vnútra vykonali 880 letov na palube s ústavnými činiteľmi. Z tohto počtu prezident Kiska vykonal 454 letov, premiér Robert Fico (Smer-SD) 183, predseda NR SR 66 a ostatní ústavní činitelia 178 letov.

    Lety, ktoré nesúviseli s výkonom funkcií, boli vykonané na žiadosť Kisku, čo bolo 319 letov z a do Popradu, a na žiadosť Fica, čo boli štyri lety – z a do Prahy a do Košíc a späť. Kaliňák tiež uviedol, že Kiska neuhradil čiastku 789.525 eur. Ak by sa zarátali aj lety z roku 2014, spolu by to podľa Kaliňáka bolo 955.000 eur.

    Kiska reagoval tým, že Úrad pre ochranu ústavných činiteľov mu na základe jeho žiadosti oznámil, že neexistuje rozdiel medzi súkromnou a služobnou cestou prezidenta, keďže je prezidentom 24 hodín, a tak je jeho úlohou ochraňovať ho po celý tento čas. Úrad mu podľa jeho slov odporučil, aby využíval namiesto súkromných liniek letku Ministerstva vnútra SR.

    - Reklama -