Francúzsko je univerzita pre islamistov, udrela Le Penová a ľavičiara pochytil amok. Prečítajte si ešte viac o debate prezidentských kandidátov

    0
    Marine Le Penová (Autor: TASR)

    Marine Le Penová mala v utorok možnosť odpútať sa od svojho prenasledovateľa Emmanuela Macrona, ale podľa denníka Le Monde sa jej to nepodarilo. „Šéfka Národného frontu neprežila svoju najlepšiu debatu. Väčšinu času strávila v defenzíve, konfrontovaná radikálnymi názormi marginálnych kandidátov, vo svetle ktorých sa jej takisto značne osobité postoje v podstate stratili,“ tvrdí Le Monde vo svojom komentári.

    „Marine Le Penová prišla za jeden jediný večer o svoj monopol na radikálne názory. Z jednej strany ju kritizovali Fillon a Macron, z druhej strany sa ocitla pod paľbou ešte väčších radikálov, ako je ona sama. Vodkyňa Národného frontu presadzuje vystúpenie Francúzska z Európskej únie, ale v utorok ju zatienil kandidát Republikánskej ľudovej únie François Asselineau, ktorý hovoril o okamžitom spustení článku 50 a ,frexite‘. Navyše Le Penovej vyčítal, že na rozdiel od neho by nikdy neopustila euro,“ uvádza denník.

    Najviac to iskrilo medzi favorizovanými Le Penovou a Macronom. „Spoločná Európa ponúka ochranu a ekonomickú stabilitu. Odchod Francúzska z Európskej únie by znamenal pokles našej kúpnej sily. Vyhrotený nacionalizmus Le Penovej môže naštartovať ekonomickú aj skutočnú vojnu. Ona hovorí rovnaké lži, aké sme počúvali štyridsať rokov z úst jej otca,“ pustil sa socialista Macron do Le Penovej, ktorá by podľa prieskumov mala spolu s ním postúpiť do druhého kola volieb.

    Le Penová na jeho slová reagovala rozhnevanými gestami a obvinila Macrona, že sa tvári ako predstaviteľ zmeny a pritom len opakuje päťdesiat rokov staré frázy. Konzervatívny kandidát François Fillon potom podľa servera The Local pôsobil aj napriek afére s neoprávneným vyplácaním peňazí svojej manželke pomerne pokojne. „Pravdepodobne dúfa, že tento prístup mu zaistí väčšie šance, než keby sa mal dohadovať s ostatnými konkurentmi,“ píše server.

    Nakoniec sa však aj Fillon pustil do Le Penovej, keď ju obvinil, že jej ekonomické plány obsahujú len jeden bod, ktorým je opustenie Európskej únie. Vodkyňa Národného frontu sa ocitla pod paľbou kritiky aj potom, keď v jednej zo svojich poznámok označila Francúzsko s povzdychom „za univerzitu pre džihádistov“. „Ale presne toto vám vyhovuje. Vy profitujete z toho, že sú vo Francúzsku džihádisti. Vy a vaša neter ste najhoršie fundamentalistky,“ soptil socialista Benoît Hamon.

    - Reklama -