Totálny bordel. Z vojenského skladu pri Trenčíne zmizli debny s granátmi

    0
    Ľubomír Galko (Autor: TASR)

    “Ku mne osobne sa dostávajú informácie, že zmizlo šesť dební ručných granátov a jedna debna tzv. reaktívnych protitankových granátov. Ak by to bola pravda, situácia by bola mimoriadne vážna. Ja to neviem verifikovať, ale verejnosť má právo na informácie,” zdôraznil Galko. Poslanec odmieta, že by prezradenie toho, čo zo skladu zmizlo, marilo vyšetrovanie.

    Na výbore chcú poslanci vedieť, čo robilo a robí Vojenské spravodajstvo Ministerstva obrany SR a ako nakladá s tzv. kľúčovými slovami, ktoré sa mohli v tejto súvislosti objaviť. “Opozícia aj koalícia sa mali dohodnúť, ako transparentne informovať verejnosť tak, aby nevznikla žiadna panika,” podotkol opozičný poslanec.

    Galko chce otvoriť aj debatu ohľadom stráženia týchto objektov. “Vieme, že to strážia civilné bezpečnostné služby, lebo sa na tom šetrilo. Často sú tam bývalí vojaci v dôchodkovom veku, ale aj civilisti, ktorí vojakmi nikdy neboli. Je potrebné hovoriť, či by nemali takéto objekty strážiť profesionáli. Bude to drahšie, ale bezpečnosť niečo stojí,” uzavrel.

    Minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS) dnes po rokovaní vlády vyhlásil, že ak došlo k hrubému porušeniu organizácie, riadenia a plnenia si povinností, tak to rezort bude musieť riešiť a prijme aj personálne opatrenia. Minister na konci marca nariadil fyzickú kontrolu nielen v muničnom sklade v Kubrej pri Trenčíne, ale vo všetkých centrálnych muničných skladoch Ozbrojených síl SR, vrátane skladov v jednotlivých útvaroch a vojenských zariadeniach. Výsledky inventarizácie ešte nemá v rukách, uviedol však, že o nich bude informovať.

    K incidentu sa minister bližšie nechcel vyjadrovať, odvolal sa pritom na prebiehajúce policajné vyšetrovanie. Národná kriminálna agentúra (NAKA) už v tejto súvislosti začala trestné stíhanie pre zločin nedovoleného ozbrojovania sa a obchodovania so zbraňami. Na prípade podľa Gajdoša spolupracujú aj spravodajské zložky.

    Ministerstvo obrany minulý týždeň informovalo, že kontrola v Muničnom sklade ozbrojených síl v Trenčíne – Kubrej zistila, že v ňom chýba časť materiálu. “Pri výdaji materiálu bolo zistené, že v sklade chýba istá časť materiálu. Preto bola okamžite nariadená inventarizácia a zriadená vyšetrovacia komisia, ktorá preveruje skutkový stav. Nechceme, aby vznikla panika, preto budeme informovať, až keď budeme mať relevantné závery,” povedala hovorkyňa rezortu Danka Capáková s tým, že ak sa potvrdí pochybenie, ministerstvo vyvodí zodpovednosť.

    - Reklama -