Za chemickým útokom v Sýrii sú činy Trumpovho predchodcu, tvrdí Biely dom

    0
    Tureckí experti evakuujú obeť predpokladaných chemických útokov v sýrskej provincii Idlib (Autor: TASR)
    Za hrôzy, ktorých boli ľudia svedkami po úniku chemických látok v Sýrii, je podľa administratívy Spojených štátov zodpovedný predchodca súčasného prezidenta Donalda Trumpa. Práve kroky Obamovej vlády sú podľa vyjadrení šéfa komunikačného oddelenia Bieleho domu Seana Spicera príčinou smrti desiatok civilistov, ktorých pripravili o život chemické látky. 
     
    Trump uviedol, že ide o výsledok „slabosti“ Obamovej administratívy. „Tento hyenistický čin režimu Bašára Asada je dôsledkom slabosti a nerozhodnosti minulej vlády. Prezident Obama v roku 2012 povedal, že urobí červenú čiaru za používaním chemických zbraní, a neurobil vôbec nič,“ povedal Trump. 
     
    Aké kroky bude v tejto veci prijímať súčasná vláda pod vedením Donalda Trumpa, Biely dom nespresnil. 
     
    Mesto Chán Šajchún pri Idlibe, ktorý je hlavným mestom rovnomennej sýrskej provincie, majú pod kontrolou sýrski povstalci a podľa ruského ministerstva obrany boli na jeho východnom okraji umiestnené sklady zbraní a továreň na výrobu munície. Sklady zasiahol nálet sýrskej armády a unikli z nich jedovaté látky. Podľa ruského ministerstva obrany bol rovnaký druh smrtiacich chemických zbraní v minulosti použitý povstalcami v sýrskom meste Aleppo. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -