EÚ sa správa ako mafia, zaznelo v europarlamente

    0
    Budova Európskeho parlamentu v Bruseli (Autor: SITA)

    Bývalý líder Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) skritizoval uznesenie EP o podmienkach procesu odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ a podobe finálnej dohody o brexite. Tento prístup, najmä skutočnosť, že by EÚ mohla v rámci brexitu požadovať od Londýna až 60 miliárd eur, Farage v rámci poslaneckej debaty označil za “pomstychtivý a zlý”.

    “Správate sa ako mafia. Myslíte si, že sme rukojemníci. Nie sme, sme slobodní odísť,” zdôraznil Farage za hlučného protestu ostatných europoslancov.

    Predseda EP prerušil prejav britského europoslanca s varovaním, že je neprijateľné porovnávať EÚ s mafiou. Tajaniho zákrok bol odmenený potleskom poslancov v pléne.

    Farage neskôr výraz mafia nahradil slovom “gangstri” a zopakoval svoje tvrdenie aj na Twitteri, kde spolu s videozáznamom svojho vystúpenia v europarlamente uviedol: “Európska únia sa chová ako gangstri”.

    Uznesenie EP o brexite, za ktoré hlasovalo 516 poslancov, 133 bolo proti a 50 sa zdržalo, kladie dôraz na zaistenie rovnakých práv pre občanov EÚ žijúcich na území Spojeného kráľovstva a britských občanov v Únii. V dokumente sa píše, že až do odchodu je Londýn riadnym členom EÚ so všetkými záväzkami vrátane finančných s tým, že časť finančných záväzkov bude splatná až po brexite.

    - Reklama -