Putin môže za všetko od chrípky až po zemetrasenie v Čile… Generál hovoril o útoku v Rusku, ale toto si skrátka nemohol odpustiť

0
Ilustračná fotografia: Rusko (Autor: TASR)

Čo hovoríte na špekulácie o tom, kto stojí za teroristickým útokom v petrohradskom metre? Ešte predtým, než bolo známe meno útočníka, sa dokonca objavilo podozrenie, že môže ísť o útok ruskej tajnej služby, aby odpútala pozornosť od protivládnych demonštrácií, alebo že za tým mohol dokonca stáť ruský prezident Putin.

Špekulovať sa dá o všetkom. Mohli to urobiť aj Marťania. Putin môže za všetko od chrípky až po zemetrasenie v Čile. Aj za to, že dnes prší. Tieto špekulácie sú také otrepané, že sa na tom ľudia skôr zasmejú, než aby to vôbec brali na vedomie. Takých konšpiračných teórií sa môžu objaviť milióny. Je to dané tým, že Rusko je chápané ako protivník, niektorými dokonca ako nepriateľ.

Špekulácie sa objavili zrejme aj preto, že k útoku došlo krátko po väčších protivládnych demonštráciách v Rusku proti korupcii.

Aj demonštrácie na Majdane sa začali proti korupcii. A nakoniec sa objavili správy, zase ich môžeme považovať za špekulácie, či tam Američania utratili päť miliárd alebo nie. Na nedávnych protivládnych demonštráciách v Rusku sa zúčastnili prevažne mladí ľudia, organizoval to údajne Alexej Navaľnyj. Ja by som však chcel pripomenúť, že Navaľnyj nesúhlasí s odovzdaním Krymu späť Ukrajine a je to človek, ktorý vyzerá ako taký revolucionár zo začiatku minulého storočia. Neviem, či práve Navaľnyj je ten, kto by mal Rusku pomôcť. Rozhodne ho nepovedie k demokracii.

Otázka je, či by si prezident Putin potreboval takýmito krokmi upevňovať pozíciu v ruskej spoločnosti, keď sa stále teší obrovskej podpore prevažnej väčšiny obyvateľov…

Jeho podpora sa už od roku 2013 pohybuje okolo 80 percent. Dnes má podľa prieskumov asi osemdesiatpäť percent podpory Rusov. Fakt je, že vláda má oveľa nižšiu podporu, a ešte nižšiu podporu má Štátna duma.

Ako si vysvetľujete, že keď dôjde k teroristickému útoku niekde v Európe, v Bruseli, vo Francúzsku, v Londýne, nikto nepochybuje o tom, že ide o terorizmus? S výnimkou útoku na mrakodrapy v New Yorku sa neobjavila žiadna špekulácia o zapojení tamojších tajných služieb, ale v súvislosti s Ruskom sa toto podozrenie objavilo.

Bohužiaľ, je to nedostatok objektivity. Ja to chápem, pretože naši vedúci predstavitelia v Európe potrebujú nepriateľa. Tak si ho vytvárajú tam, kde podľa mňa nie je. Je to neobjektívne hodnotenie. Navyše aj nefunkčné hodnotenie. Po rozhovore režiséra Emira Kusturicu s redaktorkou DVTV si myslím, že podobné rozhovory Ruskú federáciu skôr propagujú, než aby jej ublížili. Je hlúpe, keď redaktor nedokáže prejaviť koncept nejakého objektívneho myslenia alebo pripustiť, že niečo, čo hovorí ten druhý, by mohla byť pravda, a melie stále to isté. Každý rozumný divák chápe, že je to umelina, že je to schválne tak režírované, ale pritom to má úplne opačný efekt, ako tá réžia plánovala.

Neprispel k špekuláciám ten precedens v minulosti, keď sa v roku 1999 hovorilo o tom, že ruské tajné zložky spôsobili teroristický útok na nájomné domy a že autor tvrdenia, bývalý spravodajský dôstojník Alexandr Litvinenko, bol potom otrávený polóniom? Podľa britských právnikov niet pochýb o priamom zapojení Ruska do jeho vraždy.

To všetko sú opäť špekulácie. Je to rovnaké ako tvrdenie o zničení Dvojčiat v Spojených štátoch, že to urobila CIA. Na tieto špekulácie a konšpiračné teórie ja neverím.

Ale ich autori sa pri podobných tragédiách predháňajú v konšpiračných teóriách. V reakcii na špekulácie o možnej účasti ruských spravodajských služieb sa objavili ďalšie teórie, že za útokom mohli stáť ukrajinské tajné služby riadené z Európskej únie a Spojených štátov amerických alebo Gruzínci, prípadne Čečenci. A pretože sa pôvodne hovorilo o tom, že nešlo o samovražedný útok, jeden bývalý vojak dokonca tvrdil, že to svedčí o vyššej miere zahraničnej účasti. Nakoniec sa ukázalo, že išlo o samovražedný teroristický útok zradikalizovaného Rusa pôvodom z Kirgizska.

Od začiatku to vyzeralo tak, že útočníkmi budú nejakí radikálni moslimovia, vyzeralo to na nejakú teroristickú organizáciu a teroristický čin. Rusko je v boji proti terorizmu veľmi aktívne. Má vnútroštátne problémy na Kaukaze, to nie je len Čečensko, to je Dagestan atď. Je zapojené v Sýrii, takže dôvodov, prečo naň niekto útočí, je veľa. Navyše mnoho príslušníkov Ruskej federácie bojuje na strane Islamského štátu, niektorí sa určite vracajú a ťažko povedať, s akými úlohami sa vracajú.

Samovražedný terorista bol už odhalený, ale zatiaľ nie je úplne jasné, či išlo skutočne o osamelého vlka, ktorý sa počas svojej návštevy Kirgizska radikalizoval, alebo či za jeho útokom nestála nejaká teroristická skupina. Myslíte si, že aj to sa podarí ruským orgánom vyšetriť?

Ja verím, že Rusi, keďže majú s teroristickými útokmi skúsenosti, dokážu páchateľa identifikovať. Podarilo sa im to po útoku na letisku aj po útoku v metre, takže dúfam, že áno. Aj keď je to málo platné, pretože mŕtvym už život nikto nevráti. To je najväčšia tragédia. My by sme skôr mali myslieť na nevinné obete a nevypúšťať nejaké konšpiračné teórie.

- Reklama -