Rusko: Prekvapivé vyjadrenie Vladimira Žirinovského

    0
    Líder ruských liberálnych demokratov Vladimir Žirinovskij (Autor: SITA)

    Vo štvrtok 30. marca zverejnila informačná služba ruskej politickej strany LDPR výzvu adresovanú ruskej vláde na prepustenie mladých ľudí, ktorí boli zatknutí v rámci protikorupčných demonštrácií v nedeľu 26. marca.

    „Je možné, že títo ľudia narušili verejný poriadok. Na druhej strane sú to iba mladí ľudia, už len fakt, že boli zadržaní, je pre nich dostatočnou lekciou do budúcna. Niektorí sa stali obeťou propagandy, iní zase prišli čisto zo zvedavosti,“ uvádza sa v oficiálnom vyhlásení LDPR.

    „Nemá cenu ešte viac dráždiť našu mládež, držať ju za mrežami. Pri riešení vzniknutej situácie by bol z nášho pohľadu oveľa lepší humánnejší prístup.“

    Líder strany LDPR, kontroverzná postava ruskej politickej scény, Vladimir Žirinovskij si aktivizáciu ruskej mládeže vysvetľuje tým, že v mestách „nemajú mladí ľudia žiadny priestor na vyjadrenie vlastnej pozície a výmenu názorov“. Žirinovskij preto navrhol vytvoriť „Dom zväzov“ priamo v centre Moskvy, kde sa budú títo ľudia stretávať a diskutovať o politických problémoch.

    „Zadržaní mladí ľudia už majú silnú psychickú traumu. Netreba ich ešte viac stresovať a provokovať,“ napísal ruský politik na Twitteri.

    Podľa rôznych údajov sa na demonštráciách zúčastnilo okolo 8- až 20-tisíc ľudí. Polícia zadržala viac ako tisíc demonštrantov. Išlo teda o najvyšší počet zadržaných osôb v rámci jednej akcie od roku 1993.

    Podľa politológa Konstantina Kalačeva, ktorý poskytol rozhovor pre RBC, považuje LDPR mládež za svoju cieľovú skupinu. Z tohto dôvodu muselo vedenie strany na masové zatýkanie nejakým spôsobom zareagovať.

    Líder LDPR Vladimir Žirinovskij sa vraj navyše snaží dostať do pozície „verejného politika číslo tri v Rusku“, teda po prezidentovi Putinovi a opozičnom aktivistovi Navaľnom, uviedol politológ.

    - Reklama -