Ďalšie „utečenecké príbehy“ zo Švédska, z ktorých behá mráz po chrbte

    0
    Policajná kontrola, štvrť Rinkeby (Autor: Vít Hassan)

    Švédsko dlhodobo čelí zvýšenej kriminalite mladistvých migrantov. Najmä v štokholmskej štvrti Rinkeby či v Malmö policajti často nevedia, „kde im hlava stojí“. V ostatných dňoch sa v médiách objavil ďalší prípad, ktorý k pozitívnemu obrazu o migrantoch rozhodne neprispeje. Dnes šestnásťročný migrant z Etiópie bol obvinený, že vlani na jar prinútil k pohlavnému styku dve neplnoleté dievčatá, ktoré vopred neinformoval, že je nakazený vírusom HIV.

    Mladík už priznal, že s jednou z mladých žien sex skutočne mal. Avšak sexuálne kontakty s ďalšou, vtedy štrnásťročnou obeťou svojich chúťok odmieta. Zatiaľ čo švédske denníky Expressen či Norrköpings Tidningar v rámci zažitej politickej korektnosti neuvádzajú národnosť páchateľa, zahraničné médiá zistili, že ide práve o etiópskeho migranta. Ako uvádza napríklad spomínaný Expressen, mladík o svojej nákaze vedel, ale nebral žiadne lieky.

    Etiópsky migrant teda obe dievčatá vážne ohrozil na živote, avšak obvinenie z tohto trestného činu odmieta. Ako uviedla štátna žalobkyňa Britt-Louise Viklundová, k nákaze ani jednej z dvoch obetí mladíka nedošlo. Údajne šestnásťročný mladík by sa však trestu nemusel obávať ani v prípade, že by sa vírus HIV do ich krvi rozšíril. V čase spáchania trestného činu mal totiž menej ako pätnásť rokov, a tak zaň nenesie trestnú zodpovednosť.

    Zatiaľ čo prípad etiópskeho mladíka nakazeného vírusom HIV sa skončil pre dve dievčatá v podstate happyendom, ich „kolegyňa“ z mesta Uppsala také šťastie nemala. Okrem traumatickej skúsenosti sa navyše dočkala aj následného poníženia, keď páchatelia zverejnili video zo znásilnenia na Facebooku. Obeť uviedla, že k znásilneniu došlo pred niekoľkými týždňami v jednom z hotelov v meste. V miestnosti sa podľa jej výpovede pohybovalo viac mužov a znásilnenia sa mali dopustiť najmenej dvaja z nich.

    Hoci švédske médiá opäť politicky korektne neinformujú o národnosti páchateľov, pravdepodobne išlo o gang, ktorého príslušníci majú migrantské korene. K hromadnému znásilneniu a následnému zverejneniu videa na sociálnej sieti došlo vo Švédsku v januári. V tom čase boli z trestného činu znásilnenia obvinení dvaja muži a tretí z nich čelí hrozbe trestu za to, že spáchaný trestný skutok neoznámil polícii. Mladíci vo veku 19 až 25 rokov vtedy zverejnili aj svoju spoločnú fotku, z ktorej je zrejmé, že pochádzajú zo severnej Afriky alebo z Blízkeho východu.

    - Reklama -