EÚ chce Asadov koniec

    0
    Bašár Asad (Autor: TASR)

    Nová americká administratíva minulý týždeň upozornila, že odstúpenie sýrskeho prezidenta už nie je prioritou pre ukončenie konfliktu, ktorého následkami Sýria trpí už vyše šesť rokov. Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová dokonca naznačila, že USA chcú radšej spolupracovať s Tureckom a Ruskom pri hľadaní politického riešenia konfliktu v Sýrii, ako sa zameriavať na Asada.

    Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová na úvod zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu uviedla, že sa zdá “úplne nereálne” veriť tomu, že Sýria bude rovnaká, ako bola v minulosti. “Je však na Sýrčanoch, ako rozhodnú. To je jasné,” skonštatovala.

    „My trváme na svojom postoji. Nemyslím si, že je tu nejaká budúcnosť pre Asada, ale prináleží sýrskemu ľudu, aby o tom rozhodol,” uviedol šéf holandskej diplomacie Bert Koenders.

    Nemenované diplomatické zdroje EÚ podľa tlačovej agentúry Belga prezradili, že v návrhu záverov dnešného zasadnutia Rady ministrov sa podobne ako v októbri 2016 uvádza, že v Sýrii “nemôže existovať trvalý mier za účasti súčasnej moci”.

    Minister zahraničných vecí Francúzska Jean-Marc Ayrault v Luxemburgu zdôraznil, že Sýria potrebuje “politický prechod” hodný tohto označenia. Francúzsko si podľa neho nedokáže predstaviť, že na konci tohto procesu, keď bude reč o vybudovaní budúcnosti pre Sýriu, by mohol zostať na čele krajiny Asad, ktorý je zodpovedný za súčasnú situáciu – viac ako 300.000 mŕtvych, tisícky väzňov, mučenie a deštrukciu.

    Podľa šéfa nemeckej diplomacie Sigmara Gabriela majú USA teraz “oveľa realistickejší” prístup k Sýrii ako v minulosti. Tvrdí, že o budúcom osude Asada majú rozhodnúť Sýrčania.

    „Vždy sme hovorili, že Sýrčania musia rozhodnúť o tom, kto bude ich prezidentom, akú budú mať vládu. Nemá zmysel určovať Asadov osud od začiatku, lebo by to viedlo do slepej uličky,” povedal Gabriel. Zároveň však sýrskeho vodcu upozornil, že pre EÚ je neprijateľné, aby diktátor, ktorý spáchal strašné zločiny, zostal vo svojej funkcii bez trestu, v mene spoločného boja proti džihádistom z Islamského štátu.

    „To nemôže to byť pozícia Európy,” spresnil Gabriel.

    - Reklama -