Lekári sú za solidárny poplatok. Čo to znamená?

    0
    Nemocnica, ilustračná snímka. Foto: SITA

    Solidárny poplatok si má verejnosť vysvetliť ako “bezprostredné krízové riešenie súčasného stavu vo financovaní ambulantnej starostlivosti”. Nedostatok peňazí v zdravotníctve totiž podľa nich pacient na sebe cíti, lebo “ambulancie nie sú dostatočne financované”. Zdôraznili, že návrh je v súlade s princípmi Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

    “Verejné zdroje na riadne poskytovanie zdravotnej starostlivosti dnes nestačia, pokrývajú iba dve tretiny potrebnej starostlivosti,” uvádzajú v stanovisku zástupcovia všeobecných lekárov pre dospelých vo Zväze ambulantných poskytovateľov (ZAP) a Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva (SSVPL).

    Prejaviť sa to podľa nich môže v nedostatočnom poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Nevidia problém v politickej priechodnosti takéhoto riešenia.

    Druckerov nápad

    Lekári kritizujú takzvané doplnkové ordinačné hodiny podporované ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom (nominant Smeru-SD). Drucker chce nimi vyhovieť pacientom i ambulanciám.

    Pacient má dostať možnosť objednať sa za úhradu (maximálne 30 eur) na presný čas, a to po riadnych ordinačných hodinách. Lekári si zase takto podľa Druckera môžu doplniť časť chýbajúcich zdrojov.

    Zaplatiť takúto sumu si ale budú môcť dovoliť len tí bohatší, tvrdia všeobecní lekári pre dospelých. Doplnkové ordinačné hodiny pre viacerých doktorov predstavujú aj “šialenú administratívu a príliš veľkú reguláciu”.

    ZAP aj SSVPL navrhujú zrušiť takzvané kritériá efektivity zo strany zdravotných poisťovní. Tie podľa nich hodnotia spotrebu liekov i SVaLZ-ov u jednotlivých lekárov. Sú za “efektívnosť, no majú na to vlastné riešenia”. Myslia si, že lekár by mal byť lepšie ohodnotený za väčší počet preventívnych prehliadok alebo za viac domácich návštev pacienta.

    “Ak väčšina s niečím nebude súhlasiť, tak sa to jednoducho nezavedie,” povedal nedávno Drucker lekárom na margo doplnkových ordinačných hodín.

    S doktormi je ochotný diskutovať, myslieť však chce aj na pacienta. Návrh ešte nie je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Schváliť to ešte bude musieť vláda a parlament.

    Doplnkové ordinačné hodiny si lekár nemusí povinne stanoviť, bude to dobrovoľné. Prijať pacientov za poplatok budú môcť lekári najskôr po 14.00 h. 

    Porušenie doplnkových hodín = pokuta

    Doplnkové hodiny si budú vedieť zriadiť v prípade, ak ordinujú maximálne 30 až 35 hodín týždenne. Podľa Druckera môžu tvoriť maximálne štvrtinu z trvania ordinačných hodín. Počas nich môže byť ošetrená najviac tretina z pacientov, ktorých za týždeň ambulancia ošetrí.

    Ak by lekár porušil pravidlá doplnkových hodín, hrozí mu pokuta vo výške 2000 eur. Ambulancie si na poplatkoch za doplnkové ordinačné hodiny môžu vybrať najviac tretinu z tržieb, ktoré má z ordinačných hodín od zdravotnej poisťovne.

    Predpísané lieky i ďalšie vyšetrenia (SVaLZ) budú aj v tomto čase hradené zdravotnou poisťovňou.

    - Reklama -