OSN si trúfa. Chce dosiahnuť obnovenie rokovaní o zjednotení Cypru

    0
    Cyperský prezident Nikos Anastasiades (Autor: SITA)

    Informovala o tom v noci nadnes vo vyhlásení OSN s tým, že vodca cyperských Grékov Nikos Anastasiadis a líder tureckej komunity Mustafa Akinci viedli počas pracovnej večere “otvorený a konštruktívny dialóg”. Na konkrétnom dátume svojho ďalšieho stretnutia sa však nedohodli. 

    OSN zdôraznila, že obe komunity budú pokračovať v dialógu. Ich koordinátorom bude emisár OSN Espen Barth Eide, ktorý sa chce pokúsiť sprostredkovať schôdzku na najvyššej úrovni v čo najkratšom termíne. Emisár OSN spresnil, že obaja lídri po štvorhodinovej pracovnej večeri, ktorá sa konala uplynulú nedeľu v Nikózii, konštatovali, že pred obnovením rokovaní o zjednotení ostrova “treba urobiť ešte veľa práce”.

    Anastasiadis a Akinci sa od mája 2015 snažia o obnovenie mierových rokovaní, ktoré vyvolávajú nádej v zjednotenie ostrova rozdeleného už viac ako 40 rokov na grécku a tureckú časť. 

    Tieto ich snahy boli náhle prerušené vo februári tohto roku po tom, ako parlament cyperských Grékov svojím hlasovaním zaviedol v školách spomienku na referendum z roku 1950 podporujúce zväzky tohto stredomorského ostrova s Gréckom. 

    Turkojazyčná menšina na ostrove je stále proti tomuto spojenectvu. 

    Cyperská republika, ktorá de facto existuje len v južnej časti ostrova, je od roku 2004 členom EÚ. 

    Snahy o obnovenie mierových rokovaní blokujú aj spory ohľadom pôsobenia gréckych a tureckých vojakov na ostrove. Turecko totiž oznámilo, že svojich vojakov z Cypru nestiahne, kým rovnaký krok neurobí aj Grécko. Cyperskí Turci chcú, aby turecké jednotky na ostrove zostali ako ich ochrana. Iné krajiny, ktoré sú zapojené do rokovaní o z jednotení ostrova, túto požiadavku odmietajú. 

    - Reklama -