Kardinál Dominik Duka o islame: Ak nezvíťazíme, budeme otrokmi, povedal kazateľ v roku 1683. On to vedel

    0
    Kardinál Dominik Duka (Autor: TASR)

    Duka si v úvode rozhovoru pripomenul nedávno zosnulého kardinála Miloslava Vlka. „Vždy sme pestovali spoločné priateľstvo a ako slobodní ľudia sme rešpektovali, že priatelia nemusia mať na niektoré otázky rovnaký pohľad. Jeho životná skúsenosť bola iná, prežil aj nacistickú okupáciu, nielen komunistickú diktatúru, preto bol niekedy uzavretejší a nie vždy mal dôveru k niektorým skupinám,“ uviedol Duka.

    Nasledovalo Dukovo vyjadrenie, ako vychádzať s politickou mocou. Predovšetkým zdôraznil, že cirkev nie je stúpencom anarchizmu, ale je vždy súčasťou histórie. „Všetky európske štáty od pádu Západorímskej ríše na západe Európy vznikajú na pôde diskusie, dialógu a stretávania sa cirkvi a štátu, ide o kooperačný model,“ poznamenal Duka. Bola to podľa neho cirkev, kto musel zastúpiť miesto autority, keď sa celý štát rozložil.

    Zároveň podotkol, že prichádza spoločnosti slúžiť, nie otročiť. „Služba je slobodné rozhodnutie, otroctvo nie. Služba predpokladá istú rovnosť, partnerstvo,“ dodal. Cirkev by podľa jeho názoru nemala zasahovať do kompetencií štátu a štát by nemal zasahovať do vnútorného života a kompetencie náboženského života cirkvi.

    „Neprislúcha mi, aby som sa vyjadroval k tomu, kto je hajtman alebo koho má prezident vymenovať za ministra. Nemám posudzovať záležitosti jadrových elektrární a podobne,“ podotkol. „My nemáme vstupovať do rôznych rokovaní na ministerstvách, ani to nie je možné. Mojou úlohou je zaisťovať chod inštitúcie a, samozrejme, spoločensky sa vyjadrovať.“

    A reč bola aj o islame. „Sme tá časť sveta, ktorá sa so svetom islamu stretla. Od stredoveku do 19. storočia sme súčasťou sveta, ktorý sa priamo stretol s útvarmi, ktoré vyznávali islam. Pred bitkou pri Viedni v roku 1683 kazateľ-františkán hovoril, že ak nezvíťazíme, budeme otrokmi. On to vedel,“ povedal Duka.

    Ďalej uviedol, že je našou povinnosťou pomôcť Západu, lebo sa vlastne stali zajatcami. K integrácii moslimov nedošlo. „Západní predstavitelia musia konať tak, aby sa nezvyšovalo napätie. Preto hovorím, že sú do istej miery zajatcami,“ podotkol.

    Pôvodný text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -