Nie je to islamský terorizmus, uisťovala britská premiérka po útoku na Londýn. Stála tam ako pred inkvizíciou, vysvetľuje spisovateľ Kuras

    0
    Záchranári ošetrujú zranenú osobu neďaleko Westminsterského paláca (Autor: TASR)

    Kuras si vo svojom komentári všíma slová premiérky Theresy Mayovej, ktorá podotkla, že Masoodov útok vo Westminstri nebol islamským útokom. „Bola k tomu, pravda, donútená a zaskočená otázkou jedného poslanca, znejúcou takto: ´Môže pani premiérka potvrdiť, že to nebol akt islamského terorizmu?´ Pani premiérka síce mala šancu sa poslanca spýtať, akého terorizmu si teda myslí, že to bol akt, ale namiesto toho, akoby obžalovaná pred inkvizíciou, sa ponáhľala odpovedať takto: ´Absolútne. Nebol to terorizmus islamský, ale islamistický, perverzný výklad slávneho náboženstva',” konštatuje Kuras.

    Bezpečnostní predstavitelia si tak podľa jeho slov budú ďalej lámať hlavu nad príčinami (ne)islamského terorizmu a márne sa pokúšať zostavovať typický profil (ne)islamského teroristu, konajúceho ako osamelý vlk.

    „Od jedného po druhý budú nachádzať, netypické 'a neislamské' správanie, históriu drobnej zločinnosti, hriešny život a neznalosť náboženstva, v ktorého mene teroristický čin spáchal. Každý im bude vychádzať inak, netypicky, vyšinuto, neislamsky, pomätene. Nájdu u nich však predsa len niečo spoločné: Na ´radikálny´ islam konvertovali alebo sa z ´vlažného' islamu ´radikalizovali´ – často vo väzení alebo v podobnom životnom šoku pôsobiacom ´obrátenie´ na vieru,” podotkol Kuras so slovami, že potom sa z anonymných hriešnikov premenili na celebrity. Poukazuje pritom napríklad na Korán.

    „Zomrieť v útoku na KAFIRO je najrýchlejší spôsob pokánia za hriechy, vyhnutie sa peklu a vystúpenie na nebesia. Tak si tieto a podobné verše vykladajú samovražední teroristi. A to je, samozrejme, ten perverzný výklad slávneho náboženstva. Ten správny výklad je ten, že obyčajní hriešni či vlažne veriaci moslimovia sa radikalizujú islamofóbiou pravicového extrémizmu,” uzavrel.

    Pôvodný text TU

    - Reklama -