Predpovedal víťazstvo Donalda Trumpa. Teraz vyslovil svoju prognózu francúzskych volieb a médiá prepadli panike

    0
    Marine Le Penová (Autor: TASR)

    Hoci Le Penovej nedávajú prieskumy v prípadnom súboji so socialistom Emmanuelom Macronom prakticky žiadne šance, internetový server France 24 dôrazne varuje pred prehnaným optimizmom. „Môžeme veriť prieskumom, ktorých predpovede zlyhali pred referendom o EÚ vo Veľkej Británii aj pred prezidentskými voľbami v Spojených štátoch?“ argumentuje server s tým, že ani pred pätnástimi rokmi nikto nepredvídal, že otec Le Penovej Jean-Marie sa dostane do druhého kola.

    „Už dlhé mesiace sa schyľuje k tomu, že sa podobná situácia môže zopakovať aj pri tohtoročných prezidentských voľbách. Prispel k tomu aj finančný škandál konzervatívneho kandidáta Françoisa Fillona, ktorý sa v prieskumoch prepadá, a považuje sa už takmer za isté, že do druhého kola postúpi Macron a Le Penová. V takom prípade by podľa prieskumu spoločnosti OpinionWay porazil socialistický kandidát šéfku Národného frontu v pomere 64 k 36,“ uvádza server.

    „Ale ako všetci vieme z nedávnych udalostí, prieskumy verejnej mienky treba brať so značnou rezervou. Denník Le Parisien prestal ich výsledky publikovať úplne a náš server sa na ne takisto čoraz menej spolieha,“ konštatuje France 24 a vysvetľuje, že spoľahlivejším ukazovateľom môže byť predpokladaná volebná účasť. „Šok z postupu otca Le Penovej do druhého kola v roku 2002 je toho dôkazom. Nízka volebná účasť v USA potom dopomohla aj k víťazstvu Donalda Trumpa.“

    K nízkej volebnej účasti vo Francúzsku by mohol podľa servera France 24 prispieť fakt, že voľby sa budú konať cez víkend a mnoho ľudí z miest odíde preč. „A je tu navyše jeden znepokojujúci výpočet fyzika Serga Galama, ktorý už predpovedal úspech Donalda Trumpa. Galam tvrdí, že pri predpokladanej priemernej účasti (90 % voliči Le Penovej a 70 % ostatní voliči) 79 % by mohla Le Penová získať 50,25 % hlasov, čo by jej stačilo na ovládnutie volieb.“

    Autor tejto teórie navyše predpokladá víťazstvo Le Penovej aj v ďalších dvoch variantoch svojho výpočtu. „Inými slovami, dvojkolový systém prezidentských volieb vo Francúzsku, ktorý slúžil ako poistka proti víťazstvu extrémistov, by tento rok mohol zlyhať,“ obáva sa politicky korektný francúzsky server a na záver dáva slovo spomínanému Galamovi. „Potom, keď sa nemožné zmenilo na nepravdepodobné, zvolenie Le Penovej za hlavu štátu sa teraz mení z nepravdepodobného na veľmi pravdepodobné,“ predpovedá fyzik.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -