No, tie ruské počítačové útoky… Asi to bolo inak, povedala firma, ktorá priniesla škandálne odhalenie a potom ho odvolala

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Minulý rok v decembri vedenie spoločnosti CrowdStrike uviedlo, že má dôkazy svedčiace, že Rusi prenikli do ukrajinských zbraňových systémov, čo viedlo k ťažkým stratám húfnic potrebných na vojnu s proruskými separatistami.

    Spoločnosť CrowdStrike sa mala údajne opierať o analýzu Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie, ktorý každoročne zverejňuje štúdiu opisujúcu silu a bojovú schopnosť jednotlivých vojenských skupín operujúcich po celom svete.

    V utorok však novinári z Hlasu Ameriky kontaktovali spomínaný inštitút, ktorého vedenie im oznámilo, že ho spoločnosť CrowdStrike nikdy nekontaktovala.

    Ukrajinské ministerstvo obrany potom informovalo, že k spomínaným stratám v zbraňovom arzenáli a hackerským útokom na ich systémy nikdy nedošlo.

    Spoločnosť CrowdStrike bola prvá, kto spojil hackerské útoky na počítačové systémy americkej Demokratickej strany s ruskými tajnými službami, ale odvtedy už spochybnilo jej závery mnoho expertov na kybernetickú bezpečnosť. Najviac kritiky zožala spoločnosť od niektorých republikánov, ktorí tvrdia, že kritika Kremľa je prehnaná.

    Spoluzakladateľ spoločnosti Dmitri Alperovitch po zverejnení správy o Ukrajine uviedol, že správa obsahuje dôkazy o ovplyvňovaní amerického volebného procesu zo strany Ruska. Podľa Alperovitcha spoločnosť CrowdStrike odhalila malware používaný skupinou Fancy Bear, ktorá je napojená na ruské tajné služby.

    „Minulý týždeň však spoločnosť CrowdStrike niektoré svoje hlavné obvinenia odvolala,“ píše Hlas Ameriky.

    „Spoločnosť zo svojich vyhlásení odstránila časť týkajúcu sa straty 80 % sovietskych D-30 húfnic, ktorú mala údajne ukrajinská armáda utrpieť pre ruských hackerov. V upravenej správe sa uvádza, že došlo iba k strate 15 % až 20 %, a to vo vojenských operáciách.“

    Pôvodná správa americkej kybernetickej spoločnosti bola zverejnená 22. decembra minulého roka. Jej novšia verzia je prístupná od 23. marca 2017.

    V e-mailovej korešpondencii medzi tlačovou hovorkyňou spoločnosti Ilinou Dmitrovovou a novinármi z Hlasu Ameriky Dmitrovová uviedla, že nové odhady strát ukrajinskej artilérie boli výsledkom debaty s výskumným pracovníkom spomínaného Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie Henrym Boydom.

    Upravená správa však vraj „nijako nespochybňuje tvrdenie, že skupina Fancy Bear implantovala malware do aplikácie vyvinutej ukrajinským vojenským dôstojníkom a používanej v húfnici D-30“, uviedla tlačová hovorkyňa spoločnosti.

    Dmitrovová ďalej uviedla, že aj americká FBI a ďalšie tajné služby dospeli k záveru, že niektorí ruskí činitelia stáli za hackerskou kampaňou proti Demokratickému národnému výboru z minulého roka.

    - Reklama -