VIDEO Ďalšia odporná propaganda ISIS, tentoraz aj s detskými bojovníkmi. Chlapci doslova poľujú na spútaných väzňov

    0
    Deti v službách Islamského štátu. (Autor: Reprofoto: The Jerusalem post)

    Islamský štát je známy svojimi propagandistickými videami, v ktorých ukazuje brutálne popravy a navádza na páchanie teroru. V najnovšom takomto nechutnom propagandistickom videu majú dokonca hlavnú úlohu deti, takzvané mláďatá kalifátu, ktoré teroristická skupina trénuje na boj s „bezvercami“.

    Štyria mladí chlapci, zrejme ešte v predpubertálnom veku, vo videu doslova lovia spútaných väzňov. Vyzbrojení sú ručnými strelnými zbraňami, oblečení v čiernych bojových uniformách a maskách a ich správanie a pohyb nápadne pripomína taktickú jednotku. Deti totiž systematicky postupujú po vyprázdnenom skladisku, kontrolujúc jednu miestnosť po druhej, rovnako ako to pri postupe budovou robia špeciálne jednotky.

    Veľmi kvalitne spracované video pritom nie je žiadna fikcia a nejde o hercov. Deti, ktoré skutočne trénujú na boj v radoch ISIS, naozaj lovia spútaných mužov, ktorí sa im snažia v budove ukryť. Na záberoch je jedného z nich viackrát aj vidieť. Keď mužov deti dostihnú, nasleduje krik, strach, žobranie a nakoniec poprava, ktorú video glorifikuje.

    Video ukazuje, ako veľmi sú deti v radoch ISIS pod vplyvom teroristov a aké sú nebezpečné. S neutíchajúcou bitkou o Mosul sa pritom desiatky týchto detí túlajú ulicami mesta a odhadnúť, ktoré z nich sú nebezpečné, je často veľmi ťažké. Tie z nich, ktoré sú následne chytené a podozrievané zo spolupráce z ISIS, sú umiestňované do detenčného centra v Arbíle.

    V centre deti bývajú vo veľkých izbách, o ktoré sa delia aj dvanásti. Podľa Sky news, ktoré malo možnosť v centre filmovať, je o ne postarané dobre. Väčšinu svojho času trávia modlením sa alebo učením sa čítať. Ich cesta do radov islamistov bola pritom pre mnohé z nich rovnaká.

    Mahmoud, ktorý má len 12 rokov, bol jedným z detských bojovníkov. „Môj priateľ prišiel ku mne, ukázal mi fotky, povedal mi: Poď so mnou, dáme ti zbraň, auto, ženu,“ opisuje svoje naverbovanie do organizácie. „Ukazovali nám v televízii, ako samovražedný atentátnik exploduje. Ako umiestniť nastražené bomby. Ako demontovať zbrane. Ako zaútočiť na obrnené vozidlo. Kde strieľať na čelné sklo na Hummer, aby sa rozbilo, pod ktorým uhlom strieľať. Atď.,“ opisuje. Hovorí tiež, že bol vydesený z toho, čo vidí, a chcel skončiť, no keď na to prišli, bol potrestaný umiestnením do cely, kde celé dni takmer nedostával jedlo ani vodu.

    V centre je pritom viac ako 200 detí s veľmi podobnými osudmi ako ten Mahmoudov.

    Zdroj: Youtube Sky News

    - Reklama -