V boji s korupciou sme urobili mnoho vážnych krokov, rozrečnil sa Fico v Paríži a kopol si aj do opozície

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    Fico vystúpil na tomto fóre s príhovorom a absolvoval aj rokovanie s generálnym tajomníkom Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Josém Ángelom Gurríom. Prácu OECD ocenil s tým, že organizácia je mimoriadne efektívna, pokiaľ ide o jej schopnosť sústrediť sa na konkrétny problém v danej krajine.

    Fico pripomenul, že Slovensko požiadalo OECD, aby vypracovala audit našej legislatívy. “Prvé výsledky budeme vedieť v júni,” povedal premiér. Sľúbil, že s prípadnými pripomienkami OECD bude Slovenská republika pracovať.

    Ako konkrétne príklady boja proti korupcii na Slovensku spomenul prijatie tzv. protischránkového zákona, elektronické trhovisko či zákon o ochrane oznamovateľov trestnej činnosti. “Chcem povzbudiť ľudí na Slovensku, že ak majú informáciu o korupčnom správaní, aby sa to nebáli oznámiť,” vyjadril sa premiér. Ocenil pritom prácu polície v tejto oblasti.

    Fico sa nevyhol kritike opozičných politických strán: “Od rána do večera sú tu tisícky obvinení bez dôkazov. Toto boju proti korupcii nepomáha,” uviedol. On sám by bol veľmi rád, keby jeho návšteva v Paríži bola vnímaná aj ako snaha posunúť túto tému do oblasti racionálnych riešení.

    Globálne fórum OECD v Paríži sa koná počas dvoch dní (30. a 31. marca). Jeho témou sú napríklad otázky prevencie pred korupciou, jej trestnoprávne aspekty či antikorupčné stratégie.

    OECD je organizácia, ktorá zastrešuje štáty so silnou ekonomikou, uznávajúce hodnoty a princípy demokracie a trhovej ekonomiky. Sídli v Paríži, v Château de la Muette.

    - Reklama -