Takýto začiatok rozhovoru ešte redaktor asi nezažil. Poľský minister sa pustil aj do Merkelovej a EÚ

    0
    Poľský minister zahraničia Witold Waszczykowski (Autor: SITA)

    Hneď na úvod poľský politik naznačil, že to s ním redaktor nemeckého týždenníka nebude mať ľahké. „Dostali ste pred týmto rozhovorom od svojho šéfa pokyny, na čo sa ma máte pýtať?“ vyhlásil Waszczykowski a sťažoval sa na zasahovanie vydavateľa Spiegelu do vnútorných záležitostí Poľska. Potom nasledovali jeho ostré výhrady voči Európskej únii, ktorá z pohľadu ministra stratila dôveru Poľska.

    „Dlhé roky sa nás ľudia snažili presvedčiť, že EÚ je klub zložený z ľudomilov, v ktorom už netreba hájiť svoje národné záujmy. Pred pár týždňami spoločný summit ukázal, že to nie je pravda. Poučili sme sa, že svoje politické záujmy hájiť musíme. Konkrétne stanovenie prísnych limitov CO2 hrubo poškodzuje poľskú ekonomiku. Dostávame síce z Bruselu peniaze, ale 80 centov z každého eura sa aj tak vracia na Západ,“ argumentoval Waszczykowski, podľa ktorého by mala byť EÚ demokratickejšia a transparentnejšia.

    Šéf poľskej diplomacie ďalej vyčítal Európskej únii dvojaký meter pri posudzovaní vnútorných záležitostí krajiny. „Brusel nám vytýkal, že chceme ovládnuť ústavný súd. Ale kde bola EÚ, keď sa minulá vláda zložená z liberálov snažila dosadiť na ústavný súd svojich priaznivcov? My sme navyše do Bruselu už vo februári poslali podrobné vysvetlenie celého tohto umelo nafúknutého problému. Žiadna odpoveď však odvtedy neprišla,“ podotkol poľský minister a odmietol, že by jeho krajina smerovala do izolácie.

    „Predchádzajúce poľské vlády robili dlho presne to, čo chcela Európska únia. S tým však nemôžeme súhlasiť. My sme dostali mandát od poľských voličov, aby sme hájili v rámci EÚ naše záujmy. Ak niekto tvrdí, že robíme len problémy, tak nás chce uraziť,“ povedal poľský minister s tým, že súčasné európske vládnuce elity upierajú ostatným právo na existenciu. „Koncept liberálnej demokracie je nedemokratický. Všetko napravo od stredu je démonizované.“

    Waszczykowski takisto zdôraznil nutnosť prijať v rámci EÚ reformy, ktoré by okrem iného spočívali v obmedzení právomocí Európskej komisie a naopak, zvýraznení roly Európskej rady. „Európska rada je predsa zložená zo zástupcov volených vlád, zatiaľ čo v Európskej komisii zasadajú nikým nevolení byrokrati. Nie je správne, keď majú komisári svoje vlastné politické ambície,“ konštatoval poľský minister zahraničia a pustil sa aj do nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

    „Nielen v prípade opätovného zvolenia Donalda Tuska za predsedu Európskej rady sa ukázalo, že keď si niečo Merkelová praje, splní sa to. Navyše si myslíme, že Nemecko by nemalo diktovať ostatným krajinám, koľko majú prijímať utečencov,“ uviedol poľský minister a odmietol, že by poľská vládnuca strana Právo a spravodlivosť bola populistická. „My sme konzervatívna vlastenecká strana, ktorá háji kresťanské hodnoty a historické tradície. V neposlednom rade sme, samozrejme, demokrati,“ uzavrel Waszczykowski.

    Celý rozhovor si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -