Procházka sudcom v Luxemburgu? Podľa šéfky súdnej rady je to ešte stále možné

    0
    Radoslav Procházka (Autor: SITA)
    Šéfka Súdnej rady pripustila, že je možné niečo urobiť ohľadom výhrad sedemčlenného poradného výboru, ktorý Procházka nepresvedčil už v decembri minulého roku pri osobnom vypočutí. „Vždy sa dá posunúť, vždy sa dá meniť, názory sa menia,“ povedala.
     
    Procházka je i naďalej kandidátom Slovenska. Vláda SR doposiaľ jeho kandidatúru totiž oficiálne nestiahla, vysvetlila Bajánková. Pripomenula, že by to nebol precedens. V minulosti sa už Česká republika pokúsila presadiť na konferencii členských štátov EÚ kandidáta s negatívnym stanoviskom poradného výboru, aj keď neúspešne. „V minulosti nebola táto situácia neštandardná,“ poznamenala.
     
    Bajánková uviedla, že je pripravená vypísať novú voľbu v Súdnej rade, ak sa vláda kandidatúry Procházku vzdá. Urobila by tak aj napriek tomu, že tretie funkčné obdobie rady sa končí a čaká ju obmena jej členov. Podľa členky rady Eleny Berthotyovej by sa v tomto prípade už mohlo počkať na Súdnu radu v novom zložení.
     
    „Ak sme už tak dlho čakali, možnože je aj lepšie, aby o kandidátovi rozhodovala nová Súdna rada, pretože v máji budú voľby sudcov do Súdnej rady, a možnože práve táto Súdna rada vyšle kandidáta, na ktorého budeme právom hrdí,“ uviedla sudkyňa Najvyššieho súdu s tým, že s kolegami už majú vytypovaného vhodného kandidáta. Meno prezradiť nechcela.
     
    Slovensko je v súčasnosti poslednou krajinou, ktorá ešte nemá obsadený post dodatočného sudcu Všeobecného súdu. V Luxemburgu mal pôsobiť už od minulého roka. Bajánková odmietla, že by to bola pre krajinu medzinárodná hanba. „Je to proces, ktorý má svoje štádiá, svoj vývoj a jednoducho si treba počkať na záver,“ zdôraznila.
     
    Ak by Slovensko trvalo na kandidatúre Procházku aj napriek negatívnemu odporúčaciemu stanovisku poradného výboru, jeho návrh by sa dostal na rokovanie zástupcov členských krajín EÚ. Premiér Robert Fico (Smer-SD) nedávno uviedol, že sa asi bude musieť v tejto veci stretnúť s bývalým predsedom strany #Sieť. Povedal, že Procházka je pravdepodobne pripravený odstrániť niektoré problémy, ktoré mu vytkol poradný výbor.
     
    “Keď je tu eminentná snaha kandidáta, ktorý je jazykovo pripravený a ktorý sa vyzná vo veciach, tak sa tým záujmom budeme seriózne zaoberať,” povedal Fico s tým, že nájsť vhodného kandidáta nie je ľahké.
     
    Písomné stanovisko poradného výboru Rady EÚ dostala Súdna rada začiatkom januára. Výbor Procházku neodsúhlasil, lebo mal obavy z integrity slovenského kandidáta, ktoré neboli jeho vypočutím rozptýlené. Bývalý predseda strany #Sieť je druhým odmietnutým kandidátom Slovenska na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ. Pred ním neuspela kandidátka Mária Patakyová pre nedostatočnú znalosť francúzskeho jazyka.
     
    Súdna rada zvolila Procházku za ďalšieho kandidáta 19. septembra, vláda kandidatúru odsúhlasila 28. septembra. V Bruseli ju napadol predseda opozičnej strany SaS Richard Sulík. V liste adresovanom Európskemu súdnemu dvoru upozornil na nízky morálny kredit Procházku a na netransparentné financovanie jeho prezidentskej a parlamentnej kampane.
     
    - Reklama -